Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Представа „Кад сам био гарав“ у Позоришту младих

Представу „Кад сам био гарав“ можете погледати сутра, 27. маја у 19 часова на Великој сцени Позоришта младих.
Фото: Позориште младих

У комаду „Кад сам био гарав“ Миливоја Млађеновића кроз низ поетских сцена, јасно изниклих из мотива Антићевих песама, покушава се евоцирати неухватљиви мирис детињства – детињства које је потом одредило ток једног живота и кроз њега „провејавало“ као далека траума, али и као изгубљена радост која се поново покушавала пронаћи у уметности, алкохолу, женама.

Само пар незаборављених слика из раног живота довољне су да се сценски мапира читава једна егзистенција и зато је овај комад у исто време и потресан, чак бруталан, али и јако нежан.

Драма „Кад сам био гарав“ превазилази границе хронике једног живота и постаје универзална похвала детињству, изгубљеној невиности која уметника прогања али и инспирише.

Режија је покушала да дочара причу Антићевог живота средствима дечје игре.

Битно је напоменути да је још један корпус мотива, поред оде детињству, присутан у овој представи, а то је Антићева слика Војводине.

Војводина Антићевог детињства грцала је под чизмом фашизма да би се, потом, опет подигла као феникс и наставила да буде дом и уточиште различитим народима, различитим људима и културама.

Тај равни и питоми простор, бурне историје, има посебно место у представи.

У Антићевим сећањима и Антићевој поезији Војводина постаје митски простор, место где су зачете песничке слике, где су први пут угледане у пејзажима, лицима, небу, место првих болова, место лутања и беспослености детињства.

Operski pevači Jozić, Obradović i Tamaš dobitnici nagrade „Miroslav Čangalović“

 

Преузмите андроид апликацију.