Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Представа „Бура“ у Српском народном позоришту

Сутра, 31. јануара са почетком у 19.30 часова, на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту, одиграће се представа „Бура“.
Фото: СНП

Представа „Бура“, настала по делу (Тhe Tempest) Вилијама Шекспира 1611. године.

Историчари књижевности овај Шекспиров комад сматрају последњим целовитим делом које је написао, као и тестаметарним комадом којим се опростио од писања и позоришта.

Исто тако, „Бура“ представља врхунац последње фазе Шекспировог опуса, коју чине „романтичне трагикомедије“, а којој припадају и „Симбелин“, „Зимска бајка“ и „Перикле“.

Премда се „Бура“ по правилу сматра делом у којем превладавају складни тонови, оптимизам и пасторално расположење, модерна критика и позоришна пракса су изнели на видело одређене и значајне противречности, сукобе и кризе које делују испод привидно угодне и складне спољашњости.

Ове противречности на неки начин сумира познати театролог Јан Кот, називајући „Буру“ делом у којем превладава „горчина изгубљених нада“.

Полазећи од круга сличних претпоставки, редитељ Кокан Младеновић гради своју поставку „Буре“ стављајући у први план не мотиве помирења, опроштаја и склада, већ феномене који верније дефинишу питања света у којем живимо – феномене (свију врста) нетрпељивости, освете и мржње.

Predstava „Lutka“ na obnovljenoj Sceni „Radnički dom“, 3. februar

Преузмите андроид апликацију.