Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Представа „Берлински зид – Кад се ми мртви заиграмо живих“ у СНП-у

Публика ће имати прилику да погледа представу „Берлински зид – Кад се ми мртви заиграмо живих“ сутра 31. октобра у 20.30 часова, на Камерној сцени Српског народног позоришта.
Фото: СНП/Срђан Дорошки

Прича о трагедији две породице, српске и албанске, идентитету и поделама, централне су теме нове представе Српског народног позоришта „Берлински зид – Кад се ми мртви заиграмо живих“, по драми и у режији Жељка Хубача.

Искорачивши на непосредан начин у материјал актуелне историје, како наводи театролог Светислав Јованов, Хубач се драмом „Берлински зид“ упушта у нови слој истраживања људске способности за насиље и праштање, али и на нови начин артикулише мотив породице.

„Породица је жртва овде, она је покретач радње и патње, али и жртва патње. Заправо, односи у породици утичу на урушавање ликова“, истиче Хубач и додаје: „Ми причамо причу о поделама унутар породица које урушавају појединачне судбине без обзира на историју. Рат на Косову и Метохији је био катализатор тог трагичног процеса, али он би се догодио и без овог рата. Говоримо о сложеним односима који доводе до краха појединаца, породица, са историјом и без ње“.

Како каже у првобитној варијанти, „Берлински зид“ „је био комад о идентитету. У садашњој верзији драме, поднаслов „Кад се ми мртви заиграмо живих“, упућује на нашу спремност да подредимо сопствени живот идеологијама у које верујемо, до истребљења.

„Након ове представе, можемо да испричамо још стотину прича које имају исти исход. Ми нашу причамо у форми сведеног глумачког реализма са јасном стилизацијом која обележава тренутке смрти. Уствари, покушавамо да направимо једну врсту отклона од реализма и тако апострофирамо трагичан процес страдања“, истиче редитељ.

У представи сваки члан глумачке екипе игра два лика, па тако Милан Ковачевић тумачи улоге Скендера, односно Велимира. Пеђа Марјановић игра Фарука и Рашка, Душан Вукашиновић – Петрита и Василија, Марија Меденица глуми Диту и Марију, а Марко Савић – Енвера и Димитрија. Нина Рукавина тумачи лик Ане.

Драматург је Александар Милосављевић, док је асистенткиња драматурга Дивна Стојанов.

Музику је компоновала Ирена Поповић Драговић, сценограф је Жељко Пишкорић, а костимографкиња Марина Сремац.

Новосадски Биг бенд најављује спектакл „Велика филмска авантура“ вечерас у СНП-у

Преузмите андроид апликацију.