Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Представа „39 степеника“ у Позоришту младих

Сутра, 21. септембра у 19.30 часова одиграће се представа под називом „39 степеника“ на Малој сцени у Позоришту младих.
Фото: PrtSc/Pozoriste mladih/Facebook

Комедију „39 степеника“ Патрика Барлоуа, насталу по култном филму Алфреда Хичкока, режира Игор Павловић, док у представи играју: Иван Ђурић, Александра Пејиц, Игор Грекса и Данило Миловановић.

Представа „39 степеника“ рађена је у копродукцији Позоришта младих и Градског позоришта Бечеј.

Реч редитеља:

„Представа „39 степеника“ има чак три извора: по авантуристичком роману Џона Бакана из 1915. године настао је култни британски филм који је 1935. режирао Алфред Хичкок, да би позоришну адаптацију овог филма урадио Патрик Барлоу 2005. године.

Тако се у овом позоришном комаду преплићу различити рукописи и поетике једног романописца, једног култног редитеља и једног савременог глумца комичара.

Бакан је донео нешто ново у жанр трилера – у центар збивања убацио је случајног јунака, човека који под стицајем необичних околности бива уплетен у невероватну авантуру у којој покушава истовремено да разоткрије међународну шпијунску организацију и да докаже своју невиност поводом оптужбе за убиство које није починио.

Генијални редитељ Хичкок, чувен по напетим тренуцима и узбудљивим заплетима, направио је од авантуристичког романа бриљантан трилер.

Кроз његове филмове понављали су се многи мотиви, па је и наша представа препуна цитата из познатих Хичкокових филмова. Коначно, Барлоува адаптација оплеменила је основни текст сценски ефектним хумором, у маниру комедија које се са великим успехом играју у позориштима у Вест Енду и на Бродвеју.

Оно што је специфично за ову представу је да се у њој догађа готово немогућа ствар – генијални филмови творца саспенса приказују се позоришним средствима.

Овде се сукобљавају два принципа који су толико различити – филмски и позоришни – али управо то је вредност и огромно богатство ове представе.

А да ствар буде још компликованија, четворо глумаца игра преко 30 ликова у представи и маштовитим средствима и поступцима увлачи публику у брзу и лудачку игру у којој доминира откачени монтипајтоновски хумор.“


Koncert dobitnice Gremija, Evelin Gleni, uvod u veliko finale Evropske prestonice kulture

Преузмите андроид апликацију.