Почетна > Србија
Србија

Председник Вучић отпутовао у Бугарску

Председник Србије Александар Вучић отпутовао је у Бугарску, где ће данас присуствовати церемонији пуштања у рад гасног интерконектора Бугарска – Грчка.
вучић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„На путу за Бугарску, важни састанци за Србију“, написао је председник Вучић на Инстаграму будуцностсрбијеав, уз фотографију из авиона.

Церемонија почиње у 11 часова по локалном времену у Бугарској, најављено је из прес службе председника Србије.

Председник Вучић ће том приликом, како је наведено, имати билатерални састанак са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Радови на изградњи новог гасовода између Бугарске и Грчке завршени су половином јула, који ће до Бугарске допремати гас из Азербејџана, а у суботу треба да почну прве комерцијалне испоруке.

Гасовод дужине 182 километара, од чега 151 километар у Бугарској и 31 километар у Грчкој, протеже се од североисточног грčког града Комотинија до Старе Загоре у средишњој Бугарској.

Гасовод, како је раније најављено, почиње да ради са капацитетом од три милијарде кубика гаса годишње и изгледима за повећање на пет милијарди.

Русија је крајем априла обуставила испоруку гаса Бугарској, пошто није хтела да га плаћа у рубљама.

Иначе, Грчка планира да постане енергетски хаб у региону уз коришћење фосилних горива из Каспијског мора и југоисточног Средоземља и обновљиву енергију из Египта, а гради и терминал за течни природни гас (ЛНГ) у североисточној луци Александрополис.

Гасовод између Бугарске и Грчке преносиће гас из Азербејџана преко Транс-јадранског гасовода (ТАП) и из других извора преко планираног терминала за течни природни гас у Александруполису.

Меморандум о разумијевању за пројекат гасног интерконектора потписан је 2009, а заједничка компанија ИЦГБ регистрована 2011. године.

На почетку реализације пројекта било је најављено да ће гасовод бити пуштен у рад крајем 2014. године.

Јужни гасни коридор је је један од највећи гасних пројеката, чији је део ТАП, којим би гас са налазишта у Каспијском језеру пред обалом Азербајџана преко Грузије, Турске, Грчке и Албаније, требало преко Јадранског мора да стиже до југа Италије.

Bilčik: Nemec i ja smo imali iskren razgovor sa Vučićem

Преузмите андроид апликацију.