Почетна > Србија
Србија

Председник Вучић дочекао испред Палате „Србија“ италијанску премијерку Мелони

Председник Србије Александар Вучић данас је испред Палате „Србија“ дочекао италијанску премијерку Ђорђу Мелони која борави у једнодневној посети Србији.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Премијерка Италије дочекана је уз највише државне почасти, црвени тепих, интонирање химни две земље и почасни строј гарде Републике Србије.

Ово је њена прва посета Србији откако је изабрана на место премијера Италије.

Поред Вучића, италијанску премијерку дочекали су и први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић, као и министар финансија Синиша Мали.

Вучић и Мелони ће затим имати тет-а-тет састанак, након чега су предвиђене изјаве за медије.

Вучић је пре два дана у Дубаију рекао да очекује срдачан разговор са италијанском премијерком.

На питање да ли ће тема разговора бити и могућност да се Италија активније укључи у преговоре са Приштином о чему је раније говорила Мелони, Вучић је за РТС рекао да ће и то бити тема, али и билатерална сарадња две земље и економски односи.

„Италија је један од најзначајнијих партнера, очекујем срдачан, добар разговор. Хвала Ђорђи Мелони што долази у Србију и то долази право из Дубаија и то је добра вест за људе у нашој земљи. То показује и како је Србија позиционирана и како има поштовање у свим деловима света и верујем да су то важне ствари“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је посета Мелони важна за наше политичке односе и даљу подршку Италије напретку Србије на путу ка ЕУ, али и због тога јер је Италија други у ЕУ најзначајнији партнер Србије, а трећи најзначајнији партнер Србије укупно.

Мелони је прва жена премијер у Италији, а на тој функцији је од октобра 2022. године, када је преузела дужност од одлазећег премијера Марија Драгија.

 

Miletić: Poseta Đorđe Meloni važna zbog političke, ekonomske i vojne saradnje

Преузмите андроид апликацију.