Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Председник ПСЖ-а ослобођен оптужби за корупцију

Председник Пари Сен Жермена Насер Ал Келаифи ослобођен је данас оптужби за корупцију на Федералном врховном суду у Швајцарској, а заједно са њим, у одвојеном процесу, за исто дело ослобођен је и бивши генерални секретар ФИФА Жером Валке.
Фото: Танјуг/AP Photo/Dave Thompson

Француз је претходно био осуђен на 11 месеци затвора и казном од 20.000 швајцарских франака, али су те казне поништене.

Оптужбе за које је Валке био под теретом изречене су због продаје ТВ права на утакмице Светског првенства у време док је овај функционер био високопозициониран у Светској фудбалској федерацији.

Ал Келаифи, који обавља и функцију председника Удружења европских клубова и члан је извршног комитета УЕФА, био је под сумњом да је утицао на Валкеа да почини криминално дело, али су оптужбе против обојице за то дело одбачене.

На саслушању одржаном у марту, тужиоци су тврдили да је Валке прихватио смештај у једној вили у Италији коју му је платио Ал Келафи.

Председник ПСЖ је и челник медијске БеИН групе, а заузврат Валке је тој фирми продао ТВ права на преносе утакмице Мундијала.

Судско веће се сагласило да је Валке добио „неоправдану предност“ од Ал Келаифија, али је ипак одлучено да то није било кључно да се утиче на ФИФА.

Суд је проценио да ФИФА свакако не би могла да добије бољи уговор за ТВ права од оног који је договорен.

„Данашња пресуда је у потпуности исправна и оправдана. После немилосрдне шестогодишње кампање тужилаштва, које је на сваком кораку игнорисало и основне чињенице и закон, наш клијент је, још једном, други пут, потпуно ослобођен свих оптужби“, изјавио је адвокат Насера Ал Келаифија Марк Бонант и додао:

„Године неоснованих и фиктивних оптужби, као и сталних клевета су се два пута показале као потпуно непоткрепљене“.

Čeferin: Niko nema uslove za trening kao Srbija

Преузмите андроид апликацију.