Почетна > Бизнис
Бизнис

Председник ФЕД-а најавио ублажавање агресивног подизања камата

Федералне резерве (ФЕД) би могле да ублаже темпо агресивног повећања каматних стопа већ у децембру, изјавио је председник ФЕД-а Џером Пауел.
фед
Фото: Pixabay/Brett_Hondow

„Време за ублажавање темпа повећања стопе могло би да наступи одмах након састанка у децембру“, рекао је он у среду у Брукингс институту за фискалну и монетарну политику, свом последњем јавном наступу уочи седнице ФЕД-а 13. и 14. децембра на којој ће се одлучивати о реферетној камати.

Пауел је ипак упозорио да ће монетарна политика вероватно остати рестриктивна неко време док се не појаве прави знаци напретка у борби против високе инфлације, преноси CNBC.

„Упркос неким обећавајућим кретањима, пред нама је дуг пут за поновно успостављаје ценовне стабилности“, рекао је он, напомињући да ФЕД још увек „не види убедљив напредак“ у обуздавању инфлације која притиска економију.

Шеф америчке централне банке је приметио да је за политичке потезе као што су повећање каматних стопа и смањење ФЕД-ових обвезница генерално потребно време да прожму систем.

Актери на Вол Стриту позитивно су реаговали на Пауелове поруке.

Индустријски индекс Дау Џонс закључио је трговање с добитком од 737 поена, или 2,18 посто, прекинувши тродневни пад. Технолошке акције су прошле још боље, што потврђује податак да је Насдак Композит индекс порастао за 4,41 проценат.

Тржишта су већ раније давала око 65 одсто шанси да ће ФЕД у децембру смањити повећање кључне камате на пола процентног поена, након четири узастопна повећања од 0,75 поена, према подацима ЦМЕ групе. То су била најагресивнија подизања ФЕД-ове стопе још од раних 1980-их.

После Пауеловог говора, вероватноћа за повећање референтне стопе за пола поена порасла је на 77 посто.

Оно што остаје да се види је куда ће ФЕД кренути даље, наводи CNBC.

Ministar odbrane SAD protivi se novim vojnim operacijama Turske u Siriji

Преузмите андроид апликацију.