Почетна > Србија
Србија

Председник Египта допутовао у Србију, дочекао га Вучић

Председник Египта Абдел Фатах ал Сиси допутовао је данас после подне у троднвену посету Србији, а на аеродрому „Никола Тесла“ свечани дочек приредио му је председник Србије Александар Вучић.
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Вучић је ал Сисија, који је у Београд слетео око 15.15ч, дочекао уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.

Након срдачног руковања, председник Вучић је свом египатском колеги рекао да Србија и Египат негују традиционално пријатељство.

„Верујем да ћемо Вашом посетом дати посебан печат нашој сарадњи“, рекао је Вучић.

Са председником су египатског председника дочекали и министар спољних послова Никола Селаковић и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Ал Сиси борави у Србији до четвртка, 21. јула, а поводом његове званичне посете, у Београду је, у знак добродошлице, постављено више стотина заставица у бојама египатске заставе, дуж аутопута, испред Палате Србија, у централним градским улицама, испред Дома Народне скупштине Србије…

Према плану посете, церемонија свечаног дочека египатског председника испред Палате „Србија“, уследиће сутра пре подне, а након тога биће одржан и састанак двојице председника, Вучића и Ал Сисија.

Потом је предвиђен пленарни састанак делегација Србије и Египта, а затим ће председник Вучић уручити одликовање шефу египатске државе.

Затим ће бити потписани билатерални споразуми.

Након тога предвиђене су изјаве за медије председника Вучића и Ал Сисија.

Уследиће затим и Српско-египатски бизнис форум.

Током посете Србији, ал Сиси ће разговарати и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Ал Сиси је први египатски председник који је дошао у Србију, после 35 година и посете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.

Очекује се да ће посета допринети великом пробоју у билатералним односима и трговини између две земље, које негују одличне односе још од времена оснивања Покрета несврстаних.

У фокусу разговора биће развој сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.

Nikad šefu države nije branjena poseta koncentracionom logoru

 

Преузмите андроид апликацију.