Почетна > Свет
Свет

Председница Грчке тражи истрагу о прислушкивању политичара

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу затражила је данас истрагу о прислушкивању телефона једног политичког лидера од стране грчке обавештајне службе (ЕИП).
Фото: Pexels/jimmy teoh

Прошле недеље, у јеку забринутости у ЕУ због употребе шпијунског софтвера, избио је скандал и изазвао узбуну у Грчкој, а опозиционе странке су аферу о прислушкивању назвале „лични Вотергејт премијера Киријакоса Мицотакиса“, преноси Ројтерс.

Сакеларопулу је у саопштењу подсетила да је заштита права на приватност „основни предуслов демократског и либералног друштва“ и да поштовање демократије превазилази политику.

„Потребно је хитно и потпуно разјашњење случаја прислушкивања“, рекла је председница Грчке.

Лидер грчке социјалистичке партије ПАСОК и посланик у Европском парламенту, Никос Андрулакис, потврдио је раније да је сазнао да је ЕИП прислушкивао његове разговоре прошле године, а потом су смењени начелник ЕИП и шеф кабинета премијера Киријакоса Мицотакиса.

Портпарол владе је потврдио да је ЕИП прислушкивао Андрулакисов телефон, али тврди да је тај надзор, који је одобрио тужилац, био законит и да је премијер о томе обавештен прошле недеље.

Kina vojnim vežbama oko Tajvana poslala upozorenje Tajvanu i SAD-u

Преузмите андроид апликацију.