Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Предности санкања за децу и за одрасле

Снежни покривач поново је обавио наше крајеве, а највише му се радују деца. Осим крпљања, њихова омиљена зимска активност је обично санкање. А санкање има бројне предности и за децу и за родитеље.
Фото: Pixabay/pasja1000
Кретање целог тела

Санкање је одлична вежба не само за децу већ и за родитеље. Један сат санкања, односно сталне активности поред детета која укључује и вучу узбрдо након спуштања, потрошиће 300 калорија за особу од 60 килограма. Како расте тежина родитеља расте и потрошња калорија, па је ово идеална вежба за цело тело ако је једна од ваших новогодишњих одлука била да радите на себи и свом телу. Осим тога, активни су мишићи целог тела – док вучете санке, истовремено раде мишићи ногу, руку, задњице и трбушних мишића.

Боравак на свежем ваздуху

Ништа мање важно није ни боравак на свежем ваздуху, који иде руку под руку са санкама. То је прилика да и родитељи и деца побегну од екрана и седентарног начина живота и заиста удишу свеж ваздух. Ако имате прилику да одете на санкање ван града, тим боље, јер ће квалитет ваздуха бити бољи. Боравак на хладноћи има бројне предности, од бољег сна, сагоревања више калорија, до помагања у борби против инфекција и доприноса општем бољем осећању.

Развој координације покрета

Деца у раном и средњем детињству још увек немају развијену координацију покрета у истој мери као одрасли. И управо зато је санкање одлична активност која може да допринесе развоју координације. Иако ће без сумње бити налета на дрвеће, другу децу и случајне предмете на путу, временом ће дете постати боље у заобилажењу препрека и учењу како да користи своје тело у те сврхе. Научиће како да зауставе санке, како да промене правац и како да избегну сударе. Врхунац овога се дешава око десете године живота детета.

Развој социјалних вештина

Осим ако не идете у изоловано подручје за санкање или на брдо иза куће, велике су шансе да ћете наићи на много друге деце и родитеља док се санкате. Управо је ово прилика да дете научи како да се понаша у таквим ситуацијама. Родитељ који сат времена вуче санке у разним правцима може сагорети 300 калорија. Научите га како и зашто треба да чека у реду да му се време спусти, како треба да се понаша према другима који такође чекају, зашто је опасно налетати санке на другу децу и слично.

Стварање везе између детета и родитеља

Одлазак на санкање укључује цео процес од припремања за заједнички излазак, одласка на саме санке, вежбања где сте већину времена блиско везани за своје дете и подучавања да развијате друштвене вештине. И управо зато се веза између родитеља и детета током ове активности јача. Да би ишла у добром правцу, избегавајте вику и ситуације које ће стварати стрес и изазивати сузе код детета. Чак и ако падне и испрља се од главе до пете, то је само део живота са којим мора да научи да се носи. Будите ту као подршка и са осмехом гледајте на цело искуство санкања. На крају крајева, снежне радости су кратког века, па их искористите.

Da li čišćenje snega može biti opasno: Zašto je važno biti obazriv pre nego što prionete na posao?

Преузмите андроид апликацију.