Почетна > Србија
Србија

Предлог буџета за 2022. пред Владом Србије

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће се пред Владом Србије данас наћи буџет за 2022. годину, којим се предвиђа повећање пензија, плата и минималне зараде, као и рекордна издвајања за капиталне инвестиције.
Фото: Wikimedia Commons/Ranko

„Планирали смо повећање плата за све запослене у јавном сектору, при чему ће запослени у здравству, војсци и социјалним службама добити повећање од око осам одсто, а остали око седам процената, што је у просеку око 7,3 одсто“, рекао је Мали за ТВ Пинк, саопштило је Министарство.

Додао је и да је реч о још једној потврди да Србија тежи расту животног стандарда из годину у годину. Он је подсетио и да ће минимална зарада од 1. јануара бити већа за 9,4 одсто, те да ће износити 35.012 динара, чиме се подстиче раст и осталих зарада.

„Пројектовали смо да ће просечна зарада у Србији до краја године бити 618 евра и то обећање испуњавамо. Просечна зарада расте из месеца у месец“, рекао је Мали.

Он је истакао и да је буџетом планирано 486 милијарди динара за капиталне инвестиције, што потврђује да је Србија у доба економске кризе и пандемије стабилна, да има новца и да не одустаје од визије да кроз раст животног стандарда, повећање плата и пензија утиче на потрошњу, а са друге стране, да кроз капиталне инвестиције још више убрзава раст БДП.

Плате ће расти од 7 до 8 одсто, пензије 5,5 процената

Преузмите андроид апликацију.