У суботу 27. априла у Културној станици Руменка, са почетком у 18 часова, биће одржано изузетно занимљиво предавање „За столом са Романовима“.
Спој историје, уметности и науке о гастрономском наслеђу, ауторски концепт историчарке уметности и гастрохеритолога, мср Тамаре Огњевић (Артис центар, Београд) ово предавање је први пут одржано у склопу пратећих програма ексклузивне, гостујуће изложбе музеја Ермитаж „Царски порцелан. Епоха Романова у царским сервисима“ у Народном музеју Србије прошле јесени.
На питање шта ће публика моћи да чује у оквиру овог предавања, Тамара Огњевић каже:
„Савремени човек обично замишља царске банкете из епохе најславније руске династије као раскошну слику на којој доминирају порцелан са грбом династије, скупоцени кристал, сребрни прибор за обедовање, салвете од финог дамаста, бесконачни столови за којима седе даме у блиставим тоалетама окићене драгим камењем, ливрејисана послуга дискретно допуњава чаше најбољим вином, све време ненаметљиво свира невидљиви оркестар…
На филму је то заиста тако, али како је банкет руских царева и царица изгледао у стварности, шта се на њему заиста јело и пило, на који начин је сервирано, колико је та гастрономска понуда била национална, а у којој мери утица иностраних кухиња, и колико је владар о одлучивао о томе шта ће јести? То је оно чиме се у првом реду бави ово предавање.“
Као и сва предавања мср Тамаре Огњевић из области гастрохеритологије и ово прати такозвана четврта димензија, односно укус, па ће публика бити у прилици да проба традиционалну руску посластицу коју је за ову прилику специјално дизајнирала стална сарадница Артис центра, посластичарка Драгана Васић.
Предавање у КС Руменка је бесплатно али је због ограниченог броја места, пријављивање обавезно. И то на 064 846 16 21.
Преузмите андроид апликацију.