Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Предавање и ауторско вођење у оквиру изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“ у Поклон збирци Рајка Мамузића

Откриован пратећи програм изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“ у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића
Фото: Градске инфо
Понедељак 5. јун

У понедељак, 5. јуна у 18 часова, у оквиру изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића биће одржано предавање Вече илустратора: илустрација као специфичан облик уметничког приповедања аутора мр Ивице Стевановића, професора на Академији уметности у Новом Саду, на предметима Илустрација, Стрип и Дизајн књиге.

Предавање ће публици представити елементе настанка илустрације, као и процес настанка илустраторског рада. Пажња ће бити усмерена на еволутивни ток креације идејног концепта путем адаптације визуелног језика у односу на ток радње одабраног наративног садржаја (литерарног предлошка) и његово усклађивање са задатом формом, жанром или временско-историјским одредницама. Публика ће моћи да се упозна са различитим техникама извођења илустрације – од традиционалних ликовних техника до дигиталног сликања.

Среда, 7. јун

Ауторка изложбе, Горана Стевановић, библиотекар саветник за Графички фонд и уметничку збирку Народне библиотеке у Београду, упознаће публику са концепцијом изложбе у контексту сарадње Народне библиотеке Србије и Поклон збирке Рајка Мамузића.

Сликарка и академик Љубица Цуца Сокић (1914–2009) припада кругу српских уметника који су илустрацију подигли на ниво аутономне ликовне дисциплине, а текст надградили сопственом поетском визијом стварности.

Почеци њеног илустраторског пута дубоко су прожети животним и професионалним околностима, у тренутку када се сликарка постепено окреће свету детињства као својеврсном прибежишту, личној аркадији и простору неизбрисивих успомена. Бројна прозна и песничка дела, у периоду 1935–1980, оживела је претачући реч у слику помоћу различитих илустраторских техника, при чему до изражаја долази њена изузетна посвећеност и студиозност, као и непогершива цртачка сигурност.

На темељу Јунговог и Бетелелхајмовог тумачења бајколиког света на коме су саздане необјављене илустрације за бајке Алиса у земљи чуда и Пинокио, дато је иновативно тумачење ауторкиног илустраторског опуса. Путем стручног вођења публика ће се упознати са феноменом илустрације који се посматра и тумачи у односу на текст и позицију читаоца у контексту развоја модерне илустроване књиге послератног периода.

Zombijana u Novom Sadu napravila kilometarski red za ulazak na izložbu i skupila skoro 300.000 dinara za Centar Srce! (FOTO)


Преузмите андроид апликацију.