Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Предавање Горана Васина 28. јула на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Горана Васина на тему „Између Беча и Цариграда, српске елите у Хабзбуршкој монархији 1526–1918ˮ можете погледати 28. јула у 21 час на Јутјуб каналу КЦНС.
предавање
Фото: Градске инфо

После пропасти српске средњoвековне државе, Срби су се нашли на границама две империје, Хабзбуршке и Османске. У дугом процесу чувања српског идентитета и чувања култа средњoвековне државе, елите ће имати кључну улогу.

Односи великих сила према српском питању додатно су отежавали положај Срба. Српска црква постала је институција око које ће Срби градити свој идентитет и радити на обнови своје државности. Војна граница у Хабзбуршкој монархији имала је сличну улогу.

Велики број српских официра, ратујући за Хабзбурге, стицао је искуства и знања која ће помоћи српским елитама да јачају идентитет и нађу своје место у хијерархијски компликованој царевини.

Тако се у дугим процесима креирањем елита ствара основа обнове српске државности и јачања српске националне мисли на границама империја.

Горан Васин, запослен као ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду, Одсек за историју од 2005.

Ангажован је на предметима везаним за Националну историју Новог века (18-20. век) и Помоћне историјске науке. Области интересовања и истраживања односе се на историју Србије у Хабзбуршкој Монархији, историју Цркве, историју Србије и Црне Горе 18-20. века.

Аутор је више од 60 научних радова објављених у водећим часописима у Србији и иностранству.

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić 27. jula na Jutjub kanalu KCNS

Преузмите андроид апликацију.