Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Предавање „Десет година билатералне сарадње између Универзитета у Новом Саду и Салерну“ 12. септембра у згради Ректората

Клуб професора емеритуса Универзитета у Новом Саду, у сарадњи са Ректоратом Универзитета организује предавање под називом „Десет година билатералне сарадње између Универзитета у Новом Саду (УНС) и Универзитета у Салерну (УНИСА), Мрежа европских центара изврсности за истраживање радона у Италији и Србији (НЕРИТАС): State-of-art и будуће активности“ (Ten years of the Bilateral Collaboration between University of Novi Sad (UNS) and University of Salerno (UNISA) Network of european Excellences for the study of Radon in ITAly and Serbia (NERITAS): state-of-art and future).
предавање
Фото: Градске инфо
Предавање ће бити одржано у уторак, 12. септембра 2023. године, с почетком у 12 часова, у сали за седнице на првом спрату зграде Ректората.

Предавање из интердисциплинарних истраживања радиоактивног гаса радона у оквиру билатералне сарадње два универзитета одржаће на енглеском језику проф. др Микеле Гвида (Michele Guida), ванредни професор на Универзитету у Салерну.

Предавање ће обухватити достигнућа и будуће планове дугогодишње врло успешне билатералне сарадње у испитивању утицаја и процене радона на природно и антропогено амбијентално окружење, истраживачких група са Универзитета у Новом Саду и  ниверзитета у Салерну.

Пројектна група коју чине професори и сарадници из области нуклеарне физике, фокусирана је са посебним акцентом на краткотрајне и дугорочне заједничке пројекте наведене две институције, применом иновативних  технологија мониторинга и процене заштите животне средине импакта радона у осетљивој и интригантној области супротстављених ефеката климатских феномена и промена.

Посебно ће бити истакнуто оснивање Међународног центра за напредне студије и истраживања о иновативним технологијама, зрачењу, праћењу животне средине и одрживој енергији и здравственим ризицима (THERADE), као и креирање пројекта ЕкоСистема Иновација.

Улаз је слободан.

Studentske stipendije u iznosu od 50.000 i 60.000 dinara mesečno – evo do kada je otvoren konkurs

Преузмите андроид апликацију.