У многим домаћинствима након кувања прљаво посуђе стављају директно под воду, али стручњаци кажу да је то погрешно и да треба сачекати да се уље охлади.
Енглеско одељење за животну средину, храну и рурална питања саветује грађанима да након кувања одмах не стављају прљаве тигање под воду. Тврде да у супротном зачепљују одводе и троше више воде, чиме штете животној средини.
Уместо испирања врућег тигања под водом, саветују да се прво сачека да се уље у тигању охлади.
Након тога, маст и остатке треба састругати и бацити у смеће или у контејнер отпоран на топлоту како би се отпад рециклирао.
Затим обришите посуду папирним убрусом. Тек након тога можете опрати посуду под водом.
Поставите мрежицу у одвод како бисте ухватили остатке хране и спречили да оду директно у одвод. Све док се прибор добро опере након што сте уклонили уље, нема опасности по здравље.
Уље из посуђа, осим што зачепљује цеви, путује кроз одводе стварајући велике гомиле масти у канализацији.
Такође су истакли да само један литар уља који домаћинства сипају у канализацију може да загади милионе литара воде за пиће.
Маст такође може завршити у речном систему и загадити животну средину.
Становници Велике Британије годишње троше више од 800 милиона куна на отпушавање зачепљених одвода у умиваоницима и тоалетима.
Koliko često treba da peremo kvake, dušeke, grudnjake i tepihe?
Преузмите андроид апликацију.