Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Пре 168 година рођен је научник који је задужио целу планету: Тесла је почасни грађанин нашег града, а ево шта је све у Новом Саду посвећено истраживачу у част

Никола Тесла остаће упамћен по својим научним достигнућима. Његови проналасци омогућили су производњу и пренос струје. Рођен је у Смиљану 10. јула 1856. године, као четврто дете.
Фото: Wikimedia Commons/Martin van Meytes

Одувек је показивао наклоност и заинтересованост ка научним истраживањима. Са 19 година преселио се у Грац. Идеја о ротирајућем магнетном пољу и план за индукциони мотор јавила му се 1881. године.

Први електромотор на наизменичну струју Тесла је направио 1887. године. Индустријалац Џорџ Вестингхаус купио је права на Теслин патент полифазног система 1888. године.

Тесла је почасни грађанин Новог Сада

Град Нови Сад је 1936. године Николу Теслу прогласио за почасног грађанина. У Новом Саду 1935. године, покренут је радио-часопис “Тесла”. Његово име носи једна од улица Новог Сада. Теслино име носи и једна од основних школа у граду, један од студентских домова, а у насељу Телеп основана је и Месна заједница Никола Тесла. У Електровојводини постоји меморијал музејско-галеријског типа посвећен Николи Тесли, са научниковом бистом. У Дунавској улици постоји и кафић посвећен Николи Тесли. Такође, у Новом Саду постоји и Тесла центар- осносно средња школа која је посвећена млађим генерацијама који желе да усаврше своје знање.

У првом турбо кружном току у Србији, који се налази на раскрници Булевара цара Лазара и Фрушкогорске улице налазиће се споменик посвећен овом великану

У средишњем делу “турбо” кружног тока, налазиће се десет метара висок споменик Николи Тесли.

Град Нови Сад у циљу добијања најквалитетнијег вајарског дела издвојиће за споменик 5,4 милиона динара.
Лик Николе Тесле на 210.000 апоена

Прошле године лик Николе Тесле налази се на 210.000 апоена од по 100 динара, а вредност новчаница износи 41 милион динара.

Фото: Pixabay/www_slon_pics
У Новом Саду постоји неколико мурала посвећена Николи Тесли.

На Лиману налази се мурал посвећен великану. На фасади зграде “Електровојводине” прошле године због одржавања шесте манифестације “Дани америчке културе”, осликан је мурал Николи Тесли.

“Zelenilo” štiti drveće od vrućine: Počela prihrana stabala aminokiselinama i hranivima – preko zalivanja se direktno dodaje u koren drveća (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.