Нико не жели гњецаве или тврде кромпириће – за празничну вечеру морају да буду најбољи.
Кромпир је, уз празничну печеницу, вероватно најважнији део празничне трпезе, а нико не жели гњецав кромпир који се претвара у кашу.
Срећом, позната куварица Мери Бери, бивша звезда серијала Најбољи британски посластичар, поделила је свој најбољи трик за постизање савршено хрскаве спољашности кромпира, уз очување мекане и пахуљасте унутрашњости коју сви волимо.
Време је да свој печени кромпир подигнете на нови ниво!
Њен главни савет
Благо продрмајте кромпир у шерпи након кратког кувања у кључалој води.
– Кување кромпира пре него што га благо запржите у тигању даје му хрскаву корицу споља, а додатну хрскавост доноси гриз – открива Мери Бери.
Рецепт за савршен печени кромпир
За 6 порција:
1 кг кромпира (исеченог на средње комаде)
50 г пшеничног гриза
3 кашике сунцокретовог уља
3 кашике гушчије масти
Со
Припрема:
Загрејте рерну на 220 степени. Ставите кромпир у шерпу са хладном, посољеном водом. Пустите да проври, а затим кувајте око 5 минута док кромпир не почне да омекшава на ивицама.
Процедите кромпир и оставите га у цедиљки да се добро осуши. Потом га вратите у шерпу и протресите како би ивице постале благо храпаве.
Додајте гриз и поново протресите док се кромпир не прекрије равномерно. У међувремену, загрејте плех за печење у рерни. Сипајте маст и уље, па загревајте још 5 минута. Ако немате маст, можете удвостручити количину уља.
Извадите плех из рерне, распоредите кромпире по њему и пажљиво их обложите масноћом. Вратите плех у рерну и пеците око 45–55 минута. Током печења, обавезно окрените кромпире на пола времена како би се равномерно испекли. Када добију златно-смеђу боју и постану хрскави, извадите их и послужите топле.
Овај трик осигурава да ће ваш печени кромпир бити савршен додатак сваком празничном оброку!
Evo šta sve treba da znate pre nego što nabavite akvarijum i ribice
Преузмите андроид апликацију.