Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Правила за безбедну вожњу по снегу

За почетак, најпре очистите снег који се наталожио на вашем аутомобилу.
Фото: Pexels/Brett Sayles

Већина возача није баш срећна када мора за волан по снегу, јер осим што снежне падавине смањују видљивост, стварају и клизав премаз на путу због којег и најмања грешка може да доведе до судара.

Исто тако, за температуре испод нуле морате да бринете о поледици која се зими ствара на коловозу, а ни густа магла нам не иде у прилог.

У таквим условима возачи су изненађени и понекад превише агресивно притискају папучицу кочнице, што доводи до блокирања точкова и проклизавања возила, а ту вам често ни АБС неће помоћи.

Зато, успорите, убаците мењач у нижу брзину и зауставите возило лаганим додиром кочнице. Ово ће спречити точкове да се блокирају и активирају АБС систем.

Нагло окретање волана такође може бити опасно јер точкови не пријањају за подлогу као у нормалним условима вожње, па наглим окретањем точка можете створити негативан ефекат еквивалентан наглом кочењу.

Такође, смањите притисак на папучицу гаса, јер осим веће потрошње, проклизавање точкова неће вам донети ништа добро.

Лаганим отпуштањем квачила пустите да се возило полако покрене, затим умерено дозирајте гас и мењајте брзине глатким покретима. У сваком тренутку будите изузетно фокусирани на себе, али и на друге учеснике у саобраћају.

Држите сигурносну удаљеност већу него што мислите да је довољна – на пример, ако за идеалне услове држите растојање на око 20 метара, онда у снегу и леду повећајте га на најмање 50 метара.

Tamna odeća vam izbledi nakon pranja? Ovi prirodni sastojci garantovano čuvaju boju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке