Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Правила бонтона из прошлости! Смешкање преко телефона, завођење лепезом…

У деветнаестом веку људи озбиљно лице нису повезивали с тугом, па се сматрало да је прикладније задржати неутралан израз лица када сте у јавности.
Фото: Pexels/Hanna Auramenka

Много је ствари из прошлости које нам из данашње перспективе делују нереално. У прошлости, да би сте се уклопили у друштво, морали сте озбиљно схватати и примењивати одређена правила.

Иако из модерне перспективе та правила могу изгледати чудно, могу нам пружити шире разумевање свакодневног живота у прошлости.

Мушкарци су у ресторанима наручивали за жене

У другој половини двадесетог века било је сасвим нормално да мушкарац наручује женину храну у ресторану. Господин би, наравно, прво питао своју партнерку шта жели да једе па би онда за њу наручио храну.

Жене су могле давати само ручно израђене поклоне мушкарцима

Правилан бонтон био је врло важан у викторијанском добу. Ако је жена желела нешто да поклонии свом мушкарцу, морала је поклон сама и да направи. Таква пракса би указивала да ће она сутра бити добра супруга.

Од људи се очекивало да се насмејани јављају на телефон

Људима који су се јављали на телефон саветовано је да се смеју док говоре, чак и ако их особа с друге стране не види. Веровало се да онај ко вас позива може да примети да ли се ви са друге стране смејете или не.

Родитељи не би требало да се играју са својим бебама

Родитељима је саветовано да не показују љубав према својој беби у првим месецима након рођења. Стручњаци с почетка двадесетог века сматрали су да ће их играње са бебом и носање кад год заплачу, само покварити.

Викторијанске жене су користиле лепезу за флерт
Фото: Unsplash/Daniel Apodaca

Викторијанске жене нису могле директно флертовати. Због тога су се неке од њих окренуле другим средствима комуникације, рецимо коришћењу лепезе да покажу свој интерес за некога.

Затварање лепезе значило би да жена жели разговор, док је широко отварање значило: „Чекај ме“.

Чланови краљевске породице могли су примати госте из својих кревета

Било је сасвим прихватљиво да краљ и краљица примају госте док су још у својим креветима. Из тог разлога, чак су имали и „парадни кревет“, који је имплицирао моћ и статус.

Људи су гледали како Луј XIV једе

Док је краљ вечерао са својом породицом, људи на двору су стајали или седели на столицама и посматрали их. Када би гости дошли на двор, и они су могли гледати како краљевска породица вечера. Што је неко стајао или седео ближе краљевском столу, сматрали су га привилегованијим.

Хенри VIII је захтевао од дворјана да му љубе постељину свако јутро како би проверили да ли је отрована

У прошлости је био обичај да краљеви и племићи имају дегустаторе хране који су проверавали има ли у јелу отрова. Али Хенри VIII није узео у обзир само ту меру предострожности па је дао дворјанима дужност да му пољубе кревет сваки дан како би био сигуран да нико не жели да га отрује.

Људи су гледали како се краљ и краљица облаче свако јутро

На двору француског краља Хенрика II, сви, од племића до слуга, морали су да гледају како се он спрема за дан. Претпостављало се да је то побољшало њихово мишљење о монарху.

Превише смешкања у јавности сматрало се неприкладним

У деветнаестом веку људи озбиљно лице нису повезивали с тугом. Сматрало се да је прикладније задржати неутралан израз лица када сте у јавности. То је вероватно један од разлога зашто људи нису били насмејани на већини фотографија у то време.

Преузмите андроид апликацију.