Почетна > Србија
Србија

Правац развоја енергетике и привреде у годинама које долазе одређује се данас

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Сарајеву на другом форуму Енергетске заједнице о праведној транзицији, да је улагање у нове енергетске капацитете који за производњу енергије користе ОИЕ најбољи начин да се осигура енергетска безбедност, економска извесност и политичка стабилност и да је енергетска транзиција прилика за здравију животну средину и подизање животног стандарда.
Михајловић
Фото: PrtSc/Министарство рударства и енергетике

„Никада више није било несигурности у глобалној енергетици, него што је данас. Потребе за хитним акцијама на пољу борбе са климатским променама наметнула је бриге, ограничења али и задатке. Раст тражње за енергентима у пост ковид периоду, као и утицај на цене, само су се надовезали на већ постојеће бриге. Морамо да учинимо све, да кроз овај период доношења многих краткорочних одлука прођемо што безболније – уз услов да никако не угрожавамо наш пут и будућност а то је декарбонизован свет и озелењен економски развој. Само тако ћемо обезбедити услове да као планета имамо довољно енергије, хране и воде. Енергетски сектор се данас налази пред великим изазовима, који захтевају велике револуционарне промене у овом сектору. Зато ја волим да кажем да смо ми у енергетској револуцији која ће определити ток будућег развоја света, Европе, нашег региона, више него било која индустријска револуција до сада. Ми, на овом простору Западног Балкана, Југоисточне Европе, региона који покрива Енергетска заједница делимо заједничку амбицију, а то је демократски отворен просперитетан простор, у којем ће људи остајати да живе. На том путу, ми нисмо сами – ЕУ и Енергетска заједница јесу наш кључни партнер, са којима треба да радимо много више, јер овом простору треба и заједничко тржиште, базирано на ЕУ правилима, као што нам треба и регионални економски простор“, рекла је Михајловићева у говору у централном делу Форума.

оие
Фото: Pixabay/distelAPPArath

Потпредседница Владе је истакла да не смемо стално да се заклањамо иза изговора да обновљива енергија није довољно балансно сигурна, и да је важније да енергије имамо правећи се да видимо да је за само 2 године преко 19.000 људи на нашем простору умрло као директан одговор на емисије из термоелектрана на угаљ.

„Србија је у процесу не само рада на Националном плану за климу и енергетику, и Енергетске стратегије до 2050 године, већ желимо и да дефинишемо документ Праведне транзиције и изласка из производње енергије из угља. Србија, као што је познато, доминантно добија електричну енергију управо из нискокалоричног лигнита, са пуно сумпора, пепела и влаге. Цена коштања експлоатације и производње електричне енергије далеко премашује и продајну цену, али и цену одрживог развоја. Праведна транзиција нашег региона је наша реалност, од посвећености ограничењу националних емисија до самог процеса спровођења транзиције. Ми не можемо више себи да приуштимо карбонски интензивну индустрију, и само они који нису свесни трошкова еколошких, енергетских као и економских могу и даље да нове технологије и зелену енергију називају „зелени џихад“, закључила је Михајловићева.

Međunarodni kongres i izložba o energetskoj efikasnosti u Beogradu

 

Преузмите андроид апликацију.