Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Права техника кувања најукуснијег пиринча, према упутству јапанског кувара

Прекуван или недовољно куван пиринач може лако покварити цео оброк, што доводи до разочаравајућег искуства. Но, не губите наду. Јапански кувар Така Сакаеда је ту да вам помогне.

На популарном Јутјуб каналу о кувању „Epicurious„, кувар Така Сакаеда недавно је показао како код куће можете спремити савршен бели пиринач кратког зрна.
Кување пиринча његовом техником даје резултате попут оних у ресторанима, а при томе пиринач остаје у шерпи без потребе за цеђењем.

Фото: Pexels/Huy Phan
1. Припрема и испирање пиринча

Така Сакаеда процес припреме пиринча започиње мерењем и испирањем.

Користи две чаше белог пиринча кратког зрна, који онда темељно испира хладном водом како би уклонио вишак скроба.
Овај корак је кључан како би се избегло да пиринач приликом кувања постане превише гумаст.

Испирање се обавља неколико пута, све док вода не постане потпуно бистра. Јапански кувар наглашава важност брзог избацивања воде богате скробом након првог испирања, како се скроб не би вратио у пиринач.

Након тога, пиринач се оставља да се цеди пет минута, осигуравајући конзистентност у количини воде која остаје у пиринчу.

Сакаеда почетницима савјтује да испробавају кување пиринча с једним брендом и врстом пиринча, како би све варијабле остале исте, а само би количина воде варирала.

То ће омогућити боље разумевање утицаја воде на процес кувања и помоћи у постизању жељених резултата.

2. Кување пиринча

Сакаеда започиње с две чаше сувог пиринча које ставља у лонац, наглашавајући како је важно да је рижа равномерно распоређена.

Након тога, пажљиво додаје воду. За почетнике, Сакаеда саветује размеру пиринча и воде од отприлике 1 према 1,2.
Наглашава како ова размера може да варира у зависности од количине пиринча који припремате.

Примера ради, мање количине пиринча захтевају нешто више воде, док се при кувању већих количина размера приближава 1 према 1.

У овој демонстрацији, на две чаше сувог пиринча додаје две чаше и једну четвртину чаше воде. Овде је битно напоменути да је његова метода усмерена на задржавање скроба у пиринчу, а не у води, те је зато изузетно важно не мешати пиринач једном када је вода додана.

Када је вода додана, Сакаеда лонац ставља на јаку ватру како би што брже дошло до врења.

Кад вода прокључа, лонац поклапа, смањује ватру и оставља пиринач да се лагано кува следећих 18 минута.

Током овог периода, посебно наглашава, поклопац се не сме дизати јер би тиме дошло до губитка паре, која је кључна за равномерно кување пиринча.

Сакаеда неколико пута понавља „не подижите поклопац“, истичући важност задржавања паре унутар лонца за постизање савршено скуваног пиринча.

3. Одмарање пиринча

Након што је истекло 18 минута, Сакаеда гаси ватру, али још увек не скида поклопац с лонца.

Након гашења ватре потребно је причекати још 10 минута. Сакаеда објашњава да ће преостала топлина и пара у лонцу помоћи да се пиринач равномерно скува.

Након што се пиринач одмори 10 минута, он коначно скида поклопац и открива резултат свог труда.

Површина пиринча изгледа добро; видљива су индивидуална зрна пиринча. Док лагано меша пиринач, примећује да се зрна лепо држе заједно, али нису превише лепљива.

Сакаеда меша пиринач како би равномерно распоредио влагу, посебно на дну лонца, где је обично суво. Затим поново ставља поклопац како би се влажност равномерно распоредила.

Након додатних пет минута одмора, пиринач је спреман за послуживање. Сакаеда га послужује као прилог, стављајући га у малу посуду.

Кувар узима залога припремљеног пиринча и с одушевљењем коментирарише његов изглед – свако зрно је јасно видљиво, довољно чврсто, али је истовремено и потпуно кувано изнутра. Резултат је савршен, пахуљаст пиринач.

За крај, Сакаеда истиче како је кување пиринча процес сталног учења. Он саветује куварима да се не обесхрабре ако резултати одмах нису савршени.

Напомиње да чак и професионалцима понекад треба између 10 и 20 покушаја како би усавршили технику кувања пиринча.

Prirodni eliksir: Isprobajte čarobno ulje šargarepe

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке