Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Пратећи програм изложбе Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности

У петак, 3. фебруара, са почетком у 19:00 часова, у склопу пратећег програма изложбе Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности, у Галерији Матице српске биће организовано предавање „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ Оливере Скоко.
Фото: Галерија Матице српске

Народни музеј Зрењанин чува Легат Уроша Предића који је у ту установу доспео 1954. године, недуго након сликареве смрти. У питању је инвентар његовог београдског атељеа у којем је Предић провео последње деценије свога живота.

Овај фонд као и предмети који су у зрењанински музеј стизали путем поклона и откупа, чине поставку изложбе Дакле, Ви сте тај Урош Предић? која је премијерно представљена у Народном музеју Зрењанин 2017. године поводом 160 година од сликаревог рођења, након чега је имала неколико запажених гостовања у земљи и региону.

Неколико слика, цртежа и део документарног материјала представљени су на изложби Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности. Како су изгледали дечији цртежи малог Уроша и какав однос је имао са члановима своје породице? Шта је представио на чувеној слици Визија у облацима? Какав је био однос Уроша Предића и Паје Јовановића? Када је започето пријатељство са Михајлом Пупином? У каквој су вези Предићева Весела браћа и Алексићеви Весели Банаћани? Које жене су обележиле живот Уроша Предића? Како су изгледали Предићеви тренуци одмора?

О одговорима на ова питања, личности, стваралаштву и значају овог сликара, а кроз причу о његовом легату, говориће Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности Народног музеја Зрењанин.

Repertoar Srpskog narodnog pozorišta za ovu nedelju

 

Преузмите андроид апликацију.