Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Пратећи програм изложбе „Поклон-збирка Драгише Брашована“ – обилазак Брашованових пројеката у петак , 22. септембра

У петак, 22. септембра у 19.00 часова организован је пратећи програм изложбе „Поклон-збирка Драгише Брашована“ у Галерији Матице српске.
Фото: ГМС
 Пратећи програм обухватиће и обилазак Брашованових пројеката на Булевару Михајла Пупина, које ће водити архитекта др Дарко Полић.

Акценат је на Брашовановим достигнућима у Новом Саду.

 Драгиша Брашован у Новом Саду

Драгиша Брашован је Новом Саду оставио три значајна јавна објекта на Булевару Михајла Пупина.

Међу првим и најрепрезентативнијим објектима новог булевара је палата Радничке коморе, на углу Булевара Михајла Пупина и Улице Соње Маринковић. Објекат је реализован 1930–1931. на основу Брашовановог првонаграђеног рада на јавном конкурсу 1929. године, а пројекат је на изложби модерне архитектуре у Прагу 1930. године добио прву нагарду. Палата Радничке коморе је тријумф модернизма у Новом Саду и тријумф Брашована као модернисте.

Друго Брашованово дело – комплекс Бановине, саграђено је у периоду између 1937. и 1940. године. Комплекс Бановине је међу најпознатијим, најбољим и најуспешнијим делима Драгише Брашована.

Трећи велики пројекат – Главна пошта, реализован је у периоду од 1956. до 1962. године. Обиласком ових Брашованових пројеката, архитекта др Дарко Полић ће указати на њихове карактеристике, историју градње, као и значај архитектонског рада Драгише Брашована у Новом Саду, након чега ће публика бити у прилици да обиђе и изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована у Галерији Матице српске са кустоскињом Иваном Јањић.

Окупљање за обилазак Брашованових пројеката на Булевару Михајла Пупина је у 19.00 сати у Галерији Матице српске.

Svečana premijera filma „Što se bore misli moje“ 21. septembra u Areni Cineplex

 

Преузмите андроид апликацију.