Почетна > Свет
Свет

Праг: Десетине хиљада људи протестовало против екстремизма

Десетине хиљада Чеха окупило се данас на главном Староградском тргу у Прагу против растућег популизма и екстремизма.
Фото: Танјуг/AP Photo/Petr David Josek

Окупљање је одржано два дана након што су коалиција крајње десних политичких покрета, маргиналних група и Комунистичке партије одржале протест на истој локацији, пренео је Ројтерс.

Машући чешким, америчким, НАТО и украјинским заставама, они су изразили подршку Украјини у рату против Русије, за разлику од протеста у петак када су организатори који се противе Европској унији и НАТО-у позвали на директне разговоре са Москвом о снабдевању гасом.

На подијуму су се могли видети натписи „Чешка против страха“ и „Можемо да се носимо са тим“ док су оснивачи Милион момената за демократију, групе која је организовала догађај, рекли окупљенима да је, упркос страховима од високих цена енергената и рата у Украјини, у питању будућност демократије.

„Хвала вам што сте дошли да се суочите са својим страхом“, углас су рекли окупљенима оснивачи групе.

„Разумљиво је да се многи људи плаше. Међутим, то није увек лоше, страх је добар слуга и помаже нам да преживимо“, поручили су они.

Демонстрантима се видео путем обратила и прва дама Украјине Олена Зеленска, која је позвала људе да остану фокусирани на оно што се дешава у њеној земљи.

„Нећемо дозволити да Русија увуче нас или цео свет у мрак“, рекла је она на украјинском језиику.

„Мрак никада неће победити. Све док људи не затворе очи пред ратом, наше светло се никада неће угасити“, истакла је она.

Aktivistkinje se zalepile za stubove skeleta dinosaurusa

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке