Почетна > Србија
Србија

Позориште Театријум у Београду почиње нову сезону 1. јула

Позориште на отвореном „Театријум“, основано 2021. године, кренуће са новом сезоном 1. јула у 21 час са концертом „Симфонија Оријента“, најавила је дирекција у сусрету са медијима у дворишту Ректората Универзитета у Београду, где се и изводе представе.
Фото: PrtSc/Facebook/Pozorište Teatrijum

Током јула и августа на летњој сцени Капетан-Мишиног здања планиран је богат репертоар од чак 80 представа које ће се играти свако вече од 21.00х, а 31. августа ову београдску сцену под ведрим небом затвориће глумац Тихомир Тика Станић својом монодрамом „На Дрини ћуприја“ према истоименом роману Иве Андрића.

Станић је управо и један од оснивача овог театра на отвореном, које почело са радом на његову иницијативу и идеју прошлог лета.

Најављене су и четири премијере – прва је 2. јула комедија „Љубавни времеплов ИИИ“ у режији Весне Станковић, а одмах дан после, 3. јула стиже ново читање комада „Бановић Страхиња“ Борислава Михајловића Михиза, у режији Бојана Лазовића, и репризе овог дела су 4, 5. и 30. јула.

Драма „Тесла – Светлопис у времену“ аутора и редитеља Мирослава Бенке ће премијеру имати 13.07, док су репризе 14. и 15. јула.

Дечја представа „Колико зрнаца до шаха?“ по тексту и у режији Мирјане Илић премијерно ће бити изведена такође 2. јула , истог дана када и “Љубавни времеплов ИИИ”.

Тихомир Станић је напоменуо како ове године позориште Театријум има и дечји програм – сваког викенда од 11 часова одржаваће се дечје представе, а улаз ће бити бесплатан, за децу и родитеље.

Ову идеју ће успети да реализују уз помоћ Фондације “Алек Кавчић”.

Александар Кавчић је изјавио да његова Фондација промовише науку и образовање, а најважнији им је програм за бесплатне уџбенике на који је прешло већ 60% школа.

Фондација је дала подршку позоришту Театријум због жеље да развију културу одласка у позориште међу децом, као и да им пруже прилику да упознају Капетан-Мишино здање.

Двориште Капетан-Мишиног здања и овог лета ће бити простор стваралаштва за афирмисане позоришне уметнике, студенте уметничких факултета и независне позоришне трупе.

Како је наведено, нова сезона „Театријума“ ће бити отворена следећег петка, 1. јула , а Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ ће извести свечани концерт „Симфонија Оријента“ Јосипа Славенског.

Овај концерт је део докторског уметничког пројекта Игора Сарајлића, студента дириговања докторских академских студија. Сарајлић је изјавио да је ово мултимедијални пројекат – музички, визуелни, али и плесни, тако да ће публика иза оркестра гледати плесаче и глумце, али и пројекције и анимацију.

Начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, мајор Никола Живковић сматра да је овај пројекат јако важан јер пружа прилику младим уметницима и помаже очување наше културне баштине.

Представници Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици захвалили су се на великој подршци од Министарства културе и информисања, Министарства одбране, Ректората, СОКОЈ-а и позоришта Театријум и могућности да прикажу шта све могу у ансамблу.

На конференцији присутнима су се обратили проректор Универзитета у Београду проф. др Ратко Ристић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић, декан Факултета уметности у Приштини проф. мр Естер Милентијевић, као и Марија Павловић, в.д. директор Установе културе Пароброд.

На репертоару у јулу “Тетријум” ће приказати многе монодраме, дуо драме и већим делом интимније комаде са мањим бројем глумаца на сцени, тако да ће публика 6. јула пратити хит комедију “Чорба од канаринца” Милоша Радовића у режији Сташе Копривице (Љубомир Бандовић и Мина Лазаревић).

Модерна верзија комада “Дон Жуан” према Молијеру биће одиграна 7, 8, 9 и 10. јула, а управо је та представа отворила „Тестријум“ лета 2021.

Чувена поема „Луча Микрокозма“ Петра Петровића Његоша, у режији Петра Божовића биће изведена 16. и 17. јула.

Од монодрама, аудиторијум ће гледати „Детињарије“ (18.07.) у извођењу глумца Тихомира Станића, „Злостављање“ (20.07.) према приповетци Иве Андрића, „Лина од камена“ (24.07.) Весне Станковић, „Тражим мужа“ (26.07.) Јелице Брестовац, „Чујте Срби“ (27.07.) Арчибалда Рајса, ауторски пројекат Љубивоја Тадића и „Зоран Радмиловић“ (29.07.) Ивана Томашевића.

Биће изведене и драме „Усамљени запад“ (19.07.) чувеног Мартина Макдоне и редитеља Николе Гачпара, „Без поговора“ (21.07.) Харолда Пинтера у режији глумца Јанка Цекића, „Сирена и Викторија“ (23.07.) руског писца Александра Галина, у поставци Радослава Ралета Миленковића који и глуми у представи.

Програм укључује и комедије из пера и у режији Мирјане Бобић Мојсиловић – „Свлачење“ (22.07.) и „Позови М ради ужитка“ (31.07.), и наслове „Жена мог мужа“ (25.07.) глумца и редитеља Александра Лазића и „Нас две“ (28.07.) Татјане Кецман.

DIMAK hotspotovi – zajednički projekat NSZ i GIZ

Преузмите андроид апликацију.