Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Познати француски туристички водич „Petit Fute“ најавио „Тамбурица фест“ као највећи фестивал који слави тамбурашку културу и баштину

„Тамбурица фест“ је јединствен концепт фестивала на овом простору који се, већ неколико година уназад одржава у Новом Саду.
Фото: Градске инфо

Фестивал је званично отпочео 2008. године у Дероњама, а у Нови Сад се преселио 2012. године.

Познати француски туристички водич „Petit Fute“ најавио „Тамбурица фест“

Познати француски туристички водич „Petit Fute“ најавио је „Тамбурица фест“ као манифестацију коју не требају заобићи. У свом саопштењу овај туристистички приручник дао је следеће информације:

„Сваке године у Новом Саду се одржава највећи фестивал који слави тамбурашку културу и баштину. Најбољи извођачи земље окупљају се за ову прилику како би у традиционалној ношњи и са инструментима обновили звукове локалног фолклора.“

Фото: Градске инфо

„Све је веома свечано, а манифестација је добила награду Владе Републике Србије 2018. за најбољу туристичку манифестацију у Србији.“

На почетку свога текста овај познати француски водич објашњава шта су тамбураши, дефинишући их као традиционалну музику овог краја.

Треба напоменути да је овај француски водич веома познат, са дугом традицијом постојања, од скоро 50 година,  Њихов сајт, чак нуди могућност превода текстова на 5 страних језика: француски, енглески, шпански, немачки и кинески.

„Тамбурица фест“ и ове године са богатим програмом“

„Тамбурица фест“ ове године почиње 14. септембра и траје све до 17. септембра.  Све Новосађане, али љубитеље тамбураша чека узбудљив викенд. На овогодишњем фестивалу поред извођача најпознатијих тамбурашких састава, публика ће моћи на самом отварању да ужива и у паради фијакера. Након тога, у 30 локала и ресторана у центру града моће се уживати у тамбурашима. У петак се очекује права свечаност са изведбама Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић“, Мешаног хора „Гимназије Јован Јовановић Змај“, такмичења вокалних солиста из разних земаља и наступ Дејана Матића. Субота је резервисана за такмичења тамбурашких састава, бенд Лексингтон, као и два бенда из околине. Недеља је дан задужен за затварање и испраћај овог традиционалног фестивала.

Треба напоменути да је „Тамбурица фест“ светски фестивал, у оквиру њега настала и Светска тамбурашка асоцијација, а преко 5000 учесника је до сада наступило на овом догађају.

Manifestacija „Kosmodrom“ 16. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi

Преузмите андроид апликацију.