Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Познати добитници признања удружења „Змајевих дечјих игара“

На седници одржаној 27. маја 2023. године, Управни одбор Змајевих дечјих игара је једногласно донео одлуку о овогодишњим добитницима признања удружења.
Фото: WikimediaCommons/Unknown author
  • „Змајев песнички штап“ 2023. године, понеће Стефан Митић Тићми, књижевник млађе генерације који је свој стваралачки опус започео делом „У’ватиле ме лутке“, а наставио романима за децу и младе „Ја сам Акико“ и „Капут од маховине“.
  • Награда Змајевих дечјих играра за изузатан стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу, додељује се у 2023. години, књижевници Оливери Јелкић.

Оливера Јелкић је ауторка великог броја романа, прича и драмских текстова за децу и младе. Њене књиге су објављене на више страних језика. Активно се бави промоцијом читања. Добитник је многих књижевних и награда за добротворни рад. У 2023. години номинована је за Меморијалну награду Астрид Линдгрен, значајно међународно признање у домену стваралаштва за децу и младе.

  • Награда Змајевих дечјих игара за изузатан допринос популарисању књижевности за децу, додељује се у 2023. години, Ивани Шовљански, библиотекарки у основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду и Спомен збирци „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици (депадансу Музеја Града Новог Сада).

Ивана Шовљански, библиотекарка, ради у основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду. Члан је тима за културну и јавну делатност школе, сарадник је школског часописа „Ђачко перо“. Активно учествује у раду Друштва школских библиотекара Србије.

Спомен збирка „Јован Јовановић Змај“ део је целине Музеја града Новог Сада. Налази се у Сремској Каменици, у кући у којој је Змај живео, а кроз збирке које излаже представља различите аспекте живота и рада једног од наших најзначајнијих књижевника XИX века.

Активности које Спомен збирка спроводи на популаризацији књижевности за децу значајне су и континуиране. Оне подразумевају иновацију поставке, едукативно вођење кроз Збирку, предавања о животу и раду родоначелника српске  књижевности за децу и друштвеној историји 19. века.

Радови публиковани на основу истраживања документације такође осветљавају стваралачки пут Јована Јовановића Змаја и историју националне литературе за децу и младе. Збирка чува и Змајеве оригиналне рукописе, преписку са сарадницима и пријатељима, лекарске белешке. У Збирци се налази и стална поставка мањег обима, посвећена Змајевим дечјим играма и пријатељској професионалној сарадњи коју две куће негују и развијају кроз деценије.

 

Naredne nedelje počinje manifestacija „Zmajeve dečje igre“

 

Преузмите андроид апликацију.