Почетна > Србија
Србија

Познате личности учествовале у хуманитарној акцији за децу

Многи познати глумци, музичари, спортисти и књижевници данас су обрадовали децу ометену у развоју у хуманитарној акцији кићења јелке, у специфичном кафићу “Звуци срца” у Београду, на Чубури.
Фото: Танјуг/SAVA RADOVANOVIC/bs

Тај угоститељски објекат је основала хуманитарна организација „Дечје срце“ као јединствен концепт у Србији, а у њиховој организацији је реализован данашњи догађај.

Многе јавне личности су се одазвале позиву и китиле су јелку уз велику помоћ деце са посебним потребама – музичари Биља Крстић, Др Неле Карајлић, аутор и забављач за децу Пеђолино, тениски селектор Богдан Обрадовић, каратисткиња Тања Петровић, глумци Ева Рас, Растко Јанковић и Ташана Ђорђевић Адамовић, и многи други.

Фото: Танјуг/SAVA RADOVANOVIC/bs

Кафић “Звуци срца” скоро да је био мали да прими толики број гостију који су уживали у вишечасовном дружењу са децом угоститељима.

Светска шампионка и једна од најбољих спортисткиња Југославије – каратисткиња Тања Петровић, за Тањуг је изјавила се у оваквој атмосфери увек осећа веома пријатно и да јој је у кафићу “Звуци срца” – пуно срце, јер осећа храбро срце код ове деце.

“Чим сам ушла, осетила сам дивну енергију, и то је такав осећај да кроз животно искуство научите да постоје места која вас инспиришу и зову вас да дођете овде и онда немате потребу одавде ни да одете. Ово је једно од тих места, и организација “Дечје срце” је стварно дивна прича где свако од нас нађе део себе и део другог у себи”, надахнуто је говорила Тања Петровић.

Фото: Танјуг/SAVA RADOVANOVIC/bs

“Ово је изузетна људска и хумана прича, да свако може да се оствари на начин колико му то дозвољава потенцијал. Потребно је да се поштујемо, волимо једни друге и да се помажемо”, казала је Петровићева.

Она је нагласила да у оваквим кафићима где раде деца и особе са посебним потребама, постоји приснији однос него што има било који други кафић у граду, јер деца желе да дају најбољи део себе.

“Тако се посетиоци осећају ближи у односу на било ког конобара у неком ресторану, кога ни не погледате у очи. Овде вас занима ко је испред вас, јер та особа даје целог себе вама”, истакла је шампионка и додала да они зраче том топлином.

Тања Петровић је оснивач карате клуба “Nippon” који ускоро слави јубиларни 20. рођендан, где дуго година раде са овом децом разне пројекте, као што је “Спортска бајка” која се одиграва две деценије у Зоолошком врту у Београду, има хуманитарно-спортски карактер.

Они позову сву децу из домова без родитељског старања, као и одређене институције које се баве децом и особама са посебним потребама, и своје госте, и тако сви заједно проведу два дана дружења.

Онда промовишу културу, спорт и васпитање, а улазница је пакетић који направе родитељи за своју децу.

Према њеним речима, понекад сакупе чак и 2.000 пакетића, а садржај који Зоо врт даје јесте велика спортска пијаца са још неким радионицама из области уметности, посебно музике.

Некада им је потребно два дана да однесу све те поклоне који грађани припреме, а та два дана се друже кроз уметност, забаву, музику, спорт, и поклањају себе другима.

Још један пројекат назива “Померамо границе” организују у Средњој занатској школи у Раковици за децу из средњих школа који се обучавају да започну послове самостално.

Кроз карате, мачевање или џудо тенис, Тања и њена екипа представљају тој деци спорт као област у коју је потребно да се укључе, и онда они настављају даље да тренирају, освојили су одређене појасеве.

Каратисткиња се нада лепшим стварима уласком у 2022. годину, мада је нагласила да су у њеном клубу “Ниппон” све време непрекидно радили, и од 16. марта 2020. када је настао карантин, и од 9. маја те године када је дозвољено да се настави са радом објеката, све до сада.

“Много ми је жао што су људи из света спорта и уметности око нас нестајали због свега што нас је снашло са короном, али борилачки дух и карате у нама је створио једну јаку баријеру да се боримо против свих тешкоћа. Начин на који се ми боримо против пандемије јесте да демонстрирамо здрав дух и здраву енергију, љубав према животу и да заштитимо нашу децу која су нам дана на чување”, рекла је Тања.

На Сребрном језеру где имају камп “This is Sparta” окупљали су све групе деце везане за спорт, културу, образовање, васпитање и укључени су у разне активности.

“Потребно је да се деца и сви ми бавимо собом, да се дружимо и поделимо наше страхове, да се суочимо са свим оним тешкоћама које нам се дешавају. Само тако ћемо бити јачи, здравији, пре свега ментално, и да се не бојимо, јер страх изазива разне болести. Када се оснажимо кроз наш борбени дух, онда као да имамо један Кинески зид испред себе”, закључила је Тања Петровић за Тањуг.

Аутор и уредник документарних емисија за децу на радију и телевизији, познато ТВ лице – Предраг Вуковић Пеђолино, за Тањуг је изјавио да је овакав скуп са децом за њега сасвим уобичајена ствар, јер се већ дуги низ година увелико дружим са овим младим људима.

“Некад су били веома мали када смо се упознали, прво је то било у дневном боравку у Шекспировој улици, а онда у боравку “Сунце” на Бежанијској коси, као и широм Србије. Јако сам срећан што је неко смислио да направи баш овакво место. Волео бих да се направи ланац оваквих кафића широм Београда и Србије”, дао је идеју јунак деце из младости – Пеђолино.

“Невероватна је љубав коју ова деца дају, нешто посебно, права реткост. Када одем да се са њима видим, и треба нешто да радимо, нарочито деца са Дауновим синдромом – одмах учествују, сви су јако креативни. Увек сам то радио у мојим ТВ емисијама, доводио децу са специјалним потребама, а то нисам сматрао да треба да се посебно истиче. И они су наравно све лепо радили као и сва остала деца”, подвукао је Вуковић.

Као уметник и аутор емисија који је своју каријеру посветио деци, симболично кићење јелке са овом децом му веома прија као улазак у нову лепшу годину од претходне две које смо имали.

“Љубав коју ви добијете од њих, ту пажњу, то отворено срце је много јаче, израженије, него код већине деце. Код таквих младих људи специфично је када им дате неки задатак. Они то увек испуне апсолутно, сто посто, нема код њих да ли хоће, могу, они то све заиста ураде. Осећа се њихова срећа која све нас надахњује”, приметио је Пеђолино, који често има многе представе и приредбе за децу.

Обично око Нове године и Божића позову га да реализују неке пројекте, посебно зову из удружења њихових родитеља, којима он увек каже да не буду затворени сами међу собом, већ да изађу у свет. “Када ме деца позову, ту не постоји шанса да не дођем”, јасан је Пеђолино, и наговестио да ускоро одлази у пензију, мада је то само званично, а са плановима и идејама не мирује.

“Размишљам о неким пројектима за „YouTube“, јер данас телевизија има неке своје друге законитости. Ја ћу то да радим на један другачији начин, као мала приватна продукција”, закључио је Пеђолино.

Глумица Ташана Ђорђевић Адамовић, за Тањуг каже да је веома радосна што је део ове хуманитарне мисије, и слаже се са Тањом Петровић да се у кафићу “Звуци срца” одмах осећа једна предивна енергија тих младих људи, чим се уђе унутра.

“Љубав вас обасипа и обузима са свих страна, одмах вас све то разоружа. Тада се препустим, заиста је чаробно. Сјајни су као угоститељи, предивни, одлично се сналазе, учине да се сваки гост осећа посебним, то је оно што је дивно”, пуна је утисака глумица, позната по ТВ серији “Тате”.

Још није размишљала о могућим креативним радионицама и уметничким садржајима са том децом, али то би био велики изазов за ту децу и саме глумце из позиције педагога, предавача.

Драмска уметница је навела да је недавно имала премијеру две представе – “Мачка печена” (Театар на Брду) где играју Јелена Ђокић, Виктор Савић, Душанка Стојановић Глид, Владан Милић, Теодора Драгићевић, и кабаре „Водич кроз српски менталитет“ према делу Моме Капора.

Како је постала популарна по серији “Тате”, Ташана каже да та хипер продукција домаћих ТВ серија данас има својих добрих и лоших страна.

“Дивно је што много већи број глумаца, млађих и старих добија прилику да ради. Свакако подржавам да се толико снима, и надам се да ћемо ићи ка томе да буде много већи квалитет у тим пројектима”, закључила је Ташана Ђорђевић Адамовић.

“NS Party Team” i “Gradske info” dele novogodišnje paketiće!

Преузмите андроид апликацију.