Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Позивају се грађани да учествују у студији Медицинског факултета о постковид стању

Тим стручњака са Медицинског факултета у Новом Саду започиње студију о постковид стању, у којој ће грађани учествовати добровољно.
Фото: Unsplash/Julia Koblitz

На који начин ће бити спровођена студија, ко су кандидати који испуњавају услове за учешће и како могу да се прикључе са Медицинског факултета објаснила је докторка Андреа Зубнар:

„У студији ће бити укључени испитаници узраста од 25 до 60 година, а само истраживање ће бити подељено у четири фазе. Прва је прикупљање испитаника које ће трајати 2 до 3 месеца или краће, уколико се јави у том периоду максималан број испитаника за студију која броји до 80 испитаника.

То ће бити селективан разговор у односу на задате критеријуме када ће се обавити и општи преглед, спирометрија и ЕКГ. Урадиће се и лабораторијска дијагностика“, каже докторка, „да би се видело да ли има озбиљних последица након прележане инфекције и попуњавање упитника кроз које ће се процењивати тежина симтома постковид инфекције.“

Након овога ће се укључити лекари специјалисти који ће проценити стање учесника који ће утврдити да ли су потребни додатни дијагностички прегледи.

„Уколико ово све буде уредно, испитанике укључујемо у трећу фазу која подразумева суплементацију одређеним биљним препаратима. Тај препарат је безбедан и има позитиван утицај на евентуалне упалне процесе у организму и на промене у расположењу у смислу анексиозности или депресије као и поремећаје у правцу неуроинфламације који се сматрају једним од потенцијалних узрока постковид синдрома“, истакла је др Зубнар.

Постковид синдром подразумева симптоме који трају дуже од 12 недеља од појаве саме Kовид-19 инфекције.

Симптоми су умор, слабост, брзо замарање, недостатак ваздуха, проблеми са памћењем, недостатак концентрације, промене расположења, анексиозност, проблеми са спавањем, лупање и прескакање срца, итд.

„Наш фокус ће бити на особе које имају осећај необјашњивог умора, слабости и малаксалости и когнитивних проблема и промене расположења“, закључила је докторка Зубнар.

Грађани који желе да се пријаве могу то учинити на број телефона 064 371 9478 или 063 18 54796 или путем мејла azubnar@gmail.com или на сајту Медицинског факултета на одељку катедре за Физиологију на мејлу докторке Андрее Зубнар.

Kovid ambulante u Srbiji od danas rade od 7 do 17 časova

 

Преузмите андроид апликацију.