Почетна > Србија
Индекс Србија

Позив ЕК младима да путују Европом, бесплатне карте важе и за Србију

Млади из Европске уније и још неколико земаља укључуцјући и Србију моћи ће 30 дана да путују Европом од 15. јуна ове године до 30. септембра 2024. године путем програма Европске комисије „Откријте ЕУ“ (DiscoverEU).
Фото: youth.europa.eu

Програм ће омогућити да 35.000 младих добије бесплатну железничку карту да открије Европу.

Комисија је данас упутила позив младима из ЕУ и Исланда, Лихтенштајна, Северне Македоније, Норвешке, Србије и Турске, а пријављивање траја до 29. марта.

Да би освојили путну карту, млади људи су позвани да се пријаве на Европском омладинском порталу (https://youth.europa.eu/discovereu_en), одговоре на пет квизова и још једно питање.

Успешни кандидати рођени између 1. јула 2004. године и 30. јуна 2005. године моћи ће да путују Европом до 30 дана у периоду од 15. јуна ове године до 30. септембра 2024. године, саопштила је Комисија.

Позив је отворен за подносиоце пријава из Европске уније и придружених трећих земаља у програму Еразмус+, као што су Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска.

Ове године, учесници ће моћи да открију нову европску руту Баухауса, која је покренута у јануару. Она има за циљ да инспирише младе људе при избору дестинације и подигне свест о важности да Европска унија буде „лепа, одржива и заједничка“.

Учесници ће такође наставити да имају користи од иницијатива покренутих током Европске године младих у 2022. години, као што су „Млади откривају културу захваљујући DiscoverEU 2022“ и “DiscoverEU Culture Route” које комбинују различите дестинације и културне гране, укључујући архитектуру, музику, ликовну уметност, позориште, моду, дизајн и још много тога.

Путници “DiscoverEU” могу да посете европске престонице културе, дестинације додате на престижну Унескову листу светске баштине или носиоце ознаке европске баштине. Штавише, могу се зауставити и на локацијама са ознаком „Access City Award“.

Друга активност која ће се наставити је обезбеђивање дисконтне картице учесницима, са више од 40.000 могућности попуста на јавни превоз, културу, смештај, исхрану, спорт и друге услуге које су доступне у квалификованим земљама.

“Националне агенције Еразмус+ подржавају младе људе кроз информативне састанке пре поласка, припремајући их за њихово путовање. И даље као део наслеђа Европске године младих, националне агенције организују ‘и’, узбудљив културни програм који траје од једног до три дана у свим Еразмус+ земљама. До сада је одржан 51 од ових сусрета и наставиц́ће се у наредним годинама”, саопштила је Комисија.

Комисија додаје да подстиче одрживо путовање железницом, али су посебни аранжмани доступни за младе људе из најудаљенијих региона, прекоморских округа и територија, удаљених подручја и острва.

AP Vojvodina izdvaja 45 miliona za kupovinu nekretnina čiji će vlasnik biti žena

Преузмите андроид апликацију.