Почетна > Свет
Свет

Пожари и рекордне температуре прете Португалији и Шпанији

Неколико великих пожара избило је у централној Португалији и западној Шпанији, претећи селима усред топлотног таласа за који метеоролози очекују да ће касније у току дана довести до температура близу или изнад рекордних, а што ће вероватно изазвати додатне пожаре, преноси Ројтерс.
Фото: Pixabay/Skitterphoto

Готово цела територија Португалије била је „у црвеном“ због екстремних врућина, а температуре у централном региону Сантарему, североисточно од Лисабона, могле би да достигну 46 степени, прогнозира Метеоролошки завод Португалије.

У Португалији је рекордна температура од 47,3 степена забележена 2003.

Светска метеоролошка организација упозорила је у уторак да се топлотни талас шири и интензивира у већем делу Европе.

У Лисабону се данас очекују температуре од 43 степена, што је близу рекорда из 2018. године, када су измерена 44 степена.

Више од 1.400 ватрогасаца уз подршку 23 авиона бори се са десетак пожара широм земље, а два највећа од уторка бесне у централној Португалији.

У шпанском западном региону Екстремадури, који се граничи са Португалијом, ватрогасци су преко ноћи из предострожности евакуисали неколико стотина мештана и наставили да се боре са пожаром који је прешао у оближњу покрајину Саламанку и регион Кастиља и Леон.

Делови Екстрамадуре, Андалузије и Галиције су у црвеном аларму због великих врућина, па би температуре могле да премаше рекорд од 47,4 степена из 2021. године.

И у Мадриду би могао да буде оборен рекорд од 40,7 степени.

Da li Rusija preti nuklearnim oružjem?

Преузмите андроид апликацију.