Почетна > Бизнис
Бизнис

Пожари букте у Грчкој, слободних кревета ни за лек

Пожари који већ данима букте широм Грчке прете да угрозе и насељена места. Ватрогасци не успевају да их угасе пошто се дешава да током само једног дана избије неколико десетина пожара, а наши суграђани из омиљеног летовалишта Срба кажу да наше туристе занима „само плаво небо, море и сунце“.
Фото: Unsplash/Landon-Parento

Туристички водич Ђорђе Карановић је на Халкидикију већ десет година, и наводи да су пожари тамо локалног типа и да службе брзо реагују, а додаје да ове елементарне катастрофе не утичу на туристичке посете.

„Може да се види преко агенција, нема кревета ни за лек. Лепо је време, људи уживају, ових дана је море мирно“, каже Карановић.

Дописница из Атине Јасмина Павловић Стаменић додаје да туристи не обраћају пажњу ни на корону, ни на пожаре, ни на температуру од 40 степени.

„Само плаво небо, море и сунце, не брине их ништа друго“, каже она, и додаје да су пожари локализовани али да је то „кратки предах“, и како су ови пожари оставили велику еколошку катастрофу.

Најдраматичније је било на Лезбосу који је горео у пламеним језицима од 30 метара, каже Павловић Стаменковић, те како Грци живе у страху да се не понови 2018. година, када се десила стравична несрећа надомак Атине.

Високе температуре су фактор број један али ветар је такође опасан јер њега не можемо контролисати. У већини случајева су пожари подметнути, сматра она. Зато су повећане контроле.

Карановић наводи да су цене коректне на Халкидикију, гирос је 3,50 евра, у маркетима су намирнице јефтиније него у Србији. „Нијие тачно шта се пише у медијима“, наводи он, али додаје да је ноћни живот скуп.

Podeljeni vaučeri za odmor u Srbiji: Otišlo svih 200.000

Преузмите андроид апликацију.