Почетна > Свет
Свет

Пожари букте широм Европе, од Португалије до Грчке

Пожари на отвореном шире се данас у Португалији, Шпанији, Француској, Грчкој и Хрватској, због чега су неки домови изгорели, а у тренутку кад је Европу захватио врели талас, јавља Ројтерс.
Фото: Unsplash/Aaron Barnaby

У португалској централној области Леирија ватрогасци се боре да зауставе ватру коју распирује и јак ветар.

„Среда је била врло тежак дан. Апсолутно је кључно да избегнемо овакве ситуације јер доводе до исцрпљивања ватрогасаца и свих који се боре против пожара, свих који се труде да контролишу ситуацију“, казао је премијер Португалије Антонио Кошта, пренео је Ројтерс.

У суседној Шпанији пожар је захватио западни регион Екстрамадура и проширио се у покрајину Саламанку, због чега је евакуисано 49 деце из летњих кампова.

Локалне власти су саопштиле да је изгорело више од 4.000 хектара земље.

У Хрватској ватрогасци су се борили против шумског пожара уз подршку из авиона, а у помоћ је позвана и војска да заустави ватру која се шири око Задра и Шибеника.

На југозападу Француске око 1.000 ватрогасаца, којима помаже шест авиона, бори се против два пожара на отвореном.

„Пожари и даље нису под контролом“, саопштиле су локалне власти Жиронда, одакле је евакуисано око 500 становника.

Други пожар букти дуж обале Атланског океана у близини дине Пилат, највеће пешчане дине у Европи, па је из оближњих кампова у среду евакуисано 6.000 људи, а 60 јутрос.

Проблеме са ватреним стихијама имају и у Грчкој, али је пожар на острву Самосу у Егејском мору, према речима локалних званичника, јутрос стављен под контролу.

Од данас после подне, проблем са пожаром имају и у округу Превезе, 400 километара северно од Атине, као и на острвима Евији и Кефалонији, док је пожар на Лезбосу делимично под контролом.

Peskov: Za Moldaviju je bolje da teži dobrim odnosima sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.