Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Поврће које чува ваше срце: Борац против упала и високог холестерола

Прокељ је поврће које се често назива “биљком среће” због својих бројних здравствених бенефита.
Фото: Pexels/Ekaterina Bolovtsova

Ово поврће богато је хранљивим састојцима и може позитивно утицати на ваше здравље на неколико начина. Прво, прокељ садржи важну аминокиселину звану триптофан, која стимулише производњу серотонина, познатог као хормон среће. Ово може побољшати ваше расположење и осећај благостања.

Поред тога, прокељ је користан за снижавање холестерола. Висок садржај биљних влакана у прокељу помаже у процесу снижавања холестерола. Влакна се везују за жучне киселине које су укључене у варење масти, и на тај начин помажу организму да користи више слободног холестерола из крви. Овај процес смањује ниво холестерола у крви и може допринети здрављу срца.

Такође, прокељ је богат антиоксидансима као што су витамини Ц, Е и А, као и минерал манган. Ови антиоксиданси помажу у заштити ћелија од оксидативног стреса, што може допринети општем здрављу организма.

Прокељ такође има антиинфламаторна својства, што значи да може помоћи у смањењу упалних процеса у организму. Ово поврће садржи глукобразицин, који се бори против инфламације на генетском нивоу. Такође, омега-3 масне киселине и витамин К присутни у прокељу играју кључну улогу у регулацији одговора тела на запаљенске процесе.

Када га припремате, важно је водити рачуна о термичкој обради како бисте сачували његове хранљиве вредности. Прекомерна термичка обрада може узроковати да прокељ постане премекан и губи своје корисне особине. Стога је најбоље кувати га у води, али не предуго.

У закључку, прокељ је изузетно хранљиво поврће које може позитивно утицати на ваше здравље, побољшати расположење и допринети заштити срца и крвних судова. Укључивање овог поврћа у своју исхрану може бити корак ка очувању здравог живота.

Recept dana: Voćna salata sa avokadom

Преузмите андроид апликацију.