Почетна > Бизнис
Бизнис

Повраћај новца само ако агенција откаже путовање

Невреме које је погодило Грчку пред сам крај сезоне донело је овој земљи доста проблема. Великом броју туриста је пропао одмор, а неки су већ одустали од одласка на омиљену дестинацију.
Фото: Unsplash/Mared Pivincki

Иако се невреме смирује, потрајаће још санирање последица, а у многим местима као што су Пилион и Волос и даље је отежано снабдевање струјом и водом.

Према последњим информацијама, у овом местима је заробљено око 60 туриста из Србије. Њима је и даље онемогућен повратак кући после напуштања смештаја јер су друмски и авионски саобраћај обустављени.

Неке смене нису ни отишле у заказано време јер су отказани летови за Скијатос, а поједини путници су у дилеми да ли уопште да у оваквој ситуацији крећу пут Грчке.

И опет, као и у случају ванредне ситуације изазване недавним пожарима на Родосу, поставља се питање да ли путници имају право на надокнаду трошкова у овом случају.

Најважнија информација за путнике је да имају право на надокнаду новца у случају да агенција не може да реализује путовање по уговору који су потписали. Они који размишљају о отказу путовања, када је реч о било којој од ових дестинација у којима је невреме било најјаче, важно је да имају у виду да би могли да откажу без пенала, али је неопходно да се прогласи ванредна ситуација или у држави или у месту у које одлазе.

Нигде није проглашено ванредно стање, што значи да нема услова за отказ путовања без пенала.

Наши прописи кажу да је право потрошача да у случају елементарне непогоде могу одустати од путовања и да је агенција дужна да им врати целокупан износ, а да може задржати само стварне трошкове.

Како кажу у Националној организацији потрошача Србије, агенција може да задржи трошкове, али и да те трошкове на захтев путника образложи у писаној форми.

Иначе, јуче је министар Василис Кикилиас изјавио да ће спасилачке службе у угроженим подручјима ићи од куће до куће да евакуишу становништво и туристе.

Er Srbija želi da napravi hangar za održavanje aviona na beogradskom aerodromu

Преузмите андроид апликацију.