Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Поводом међународне недеље глувих одржан Дан отворених врата

Дан отворених врата у свет глувих одржао се у уторак у организацији удружења „Руке говоре“, поводом Међународне недеље глувих.
Фото: Pexels/SHVETS production
Главни циљ манифестације био је да се прошири свест о њиховој заједници, знаковном језику и да се истакне важност остварења и побољшања комуникације.

Посетиоци су имали прилику да пре почетка предавања присутвују симулацијама ситуација из свакодневног живота из угла особе која не чује.

Приказане су радње попут буђења, уз посебно дизајниран аларм који вибрира или светли и слушања музике, који захваљујући напредној технологији има могућност да се повеже са слушним апаратом и тако репродукује звук.

На предавању су говориле тумач за знаковни језик Марија Габнаи и психолошкиња Дајана Ерцег, које су уједно и једне од оснивача удружења „Руке говоре“.

Публика је имала прилику да се упозна са терминологијом која се употребљава, знаковним језиком, саветима и смерницама за адекватно деловање приликом комуницирања. Наглашено је колико је битно да глуви и наглуви људи стекну поверење, социјалну подршку и сигурност и колики је значај њихове потребе за припадношћу, уз уважавање и поштовање.

Марија Габнаи је истакла како је сама идеја за оснивање удружења то што су све три организаторке деца глувих родитеља и да теже ка томе да упознају заједницу са културом и језиком глувих и наглувих и да прикажу њихове животне приче јавности.

Студенти специјалне едукације и рехабилитације су се највише одазвали на манифестацију, док су, са друге стране, заинтересоване биле и старије генерације људи и волонтери из заједнице глувих.

На отвореним вратима представљене су животне приче четири девојке, где се говори о њиховом одрастању, образовању и свим препрекама на које су наилазиле до сада и како су се са њима избориле.

Удружење свака два до три месеца формира групе за школицу и курсеве учења знаковног језика. Нуде се и услоге преводилачког сервиса, подршке при учењу, превода разних дешавања и званичних догађаја.

Besplatan ultrazvuk dojki od 1. do 4. oktobra

Преузмите андроид апликацију.