Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Поверење – основ сваке искрене везе

Стручњаци поручују да се, ако вам је стало, сваког дана бавите својом везом

Када кажемо – здрав емоционални однос, мислимо на поверење. Али то није нешто што нам је тек тако дато, већ „везивно ткиво” на којем се ради и које се гради.

Фото: Pixabay/Sharky

Стручњаци поручују да се, ако вам је стало, сваког дана бавите својом везом, водећи рачуна да задовољите неколико основних принципа на којима поверење почива.

Искреност

Свака лаж се пре или касније открије, а она неповратно урушава однос, који после сазнања о неискрености једног партнера више никада не може да буде чврст. Све што прећутите, кад – тад ће испливати и тако се одразити на губитак поверења.

Поузданост

Увек доказујте (поготово и на ситницама) партнеру да му верујете, да може да уради неке ствари без обзира на време и околности, да знате да је поуздан и да исто то он може да очекује од вас. Тако ћете изградити међусобно поверење.

Фото: Pixabay/S.Hermann&F.Richter
Без поређења са другима

Сва искуства из претходних веза треба да остану прошлост, а не да се користе како би се партнер поредио са бившом љубави и свим оним што је ваљало или није.

Вера у партнерове могућности

Важно је да верујете да ваш партнер добро ради оно што ради, а не да га стално критикујете и пребацујете му да је неспособан. То није добро за његово самопоуздање, а тиме ни за вашу везу.

Фото: Pexels/Uriel Mont
Без патолошке љубоморе

Не смете да градите однос у којем од почетка постоји ваша или партнерова неоправдана љубомора, јер ту не може да „никне” поверење, што значи да нема ни квалитетне љубавне приче.

Без скривања личних жеља

Већина прави грешку на почетку везе, желећи да се по сваку цену свиди партнеру, па му не каже баш све што сама воли и жели. Претварање се кад – тад обије о главу, јер темељи на којима је однос почео нису били здрави.

Знати рећи „не”

Онда када мислите да је боље да нешто радите одвојено, да се на неким местима и приликама појави само једно од вас, када нешто не можете или не умете да урадите, боље је да то кажете, него да на силу учествујете.

Суочавање са проблемима

Једино благовремено решавање неспоразума и несугласица може да ојача међусобно поверење. Немојте проблеме да гурате под тепих, него се одмах суочите са њима.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.