Почетна > Бизнис
Бизнис

Повећане залихе гаса у „Банатском двору”

Док је највећи број европских складишта полупразан или празан „Србијагас” је прошлог и овог месеца утискивала додатне количине плавог горива, потврђено је из овог јавног предузећа.
Фото: PrtSc/Gas Company (SoCalGas)/YouTube

Изузетно ниске спољне температуре, полупразна европска складишта, могућ прекид испоруке руског гаса преко Украјине, озбиљно доводе у питање снабдевање плавим енергентом већину потрошача у Европи, који уочи почетка зимске сезоне нису желели да зависе од руског гаса рачунајући на неки други. Пошто тог другог, како ствари стоје нема, а Брисел и Вашингтон су зацртали да гасоводом „Северни ток два” од Русије према Немачкој гас неће потећи без обзира на овако тешке околности питање је како ће се извући из кризе. И има ли уопште више простора и разлога сумњати у потенцијал гасног руског гиганта „Гаспром” с којим оне земље које су потписале дугорочне уговоре на време немају ових дана проблема.

Они који су веровали обећањима Америке да ће бити довољно течног природног гаса или Норвешкој, да ако зафали ето ње, изгледа да нису играли на праву карту. Норвешка је недавно одбила да надомести недостајуће количине. Норвешки премијер Јонас Гар Сторе је током недавне посете Немачкој изјавио: „Колико ја знам, производња се тренутно одвија пуним капацитетом. Ако не буде испорука из Русије, ми не можемо попунити празнину.”

Дакле, ко ће да попуни недостајуће количине гаса?

Захваљујући гасоводу „Турски ток” којим Србије добија гас из Русије преко Турске и Бугарске, а не више само преко Украјине, потрошачи у нашој земљи зиму, до сада нису осетили.

„Србија нема проблема у снабдевању гасом и има довољно количина за све потрошаче. У међувремену је Србијагас успео да повећа залихе у свом складишту „Банатски двор”, тако да може да се рачуна и с тим количинама у случају неких озбиљнијих поремећаја у дотоку гаса из Турске и Бугарске, мада се на то не помишља“ речено је у Србијагасу.

Крајем децембра и током овог месеца утиснуте су нове количине, уместо претходно потрошеног гаса. Уговорене количине с Гаспромом стижу редовно по старој цени, али ни привреда ни топлане нису имали било каквих проблема у раду. Једини проблем су могли да буду мањи кварови на домаћој мрежи, наглашавају из Србијагаса.

Montažne kuće sve traženije

 

Преузмите андроид апликацију.