Почетна > Србија
Србија

Потврђен вирус грипа типа Б (“Victoria“) у Београду

Национална референтна лабораторија за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак“ поред случаја грипа АХ1 регистрованог на територији Војводине, потврдила је и случај инфекције вирусом грипа типа Б (“Victoria“) у Београду, саопштено је из Института за јавно здравље Батут.
Фото: Pixabay/PIRO4D

У недељи од 21. до 27. новебра у Србији је регистрован 6.901 случај обољења сличних грипу, док је у истој недељи регистровано 19.177 оболевања од акутних респираторних инфекција.
Највећи број оболелих регистрован је у узрасту до четири године, а затим од пет до 14 година.

Највиша стопа инциденције регистрована је у Браничевском округу затим у Расинском и Јабланичком округу, наводи Батут и прецизира да постоји благи пораст броја оболелих од акутне респираторне инфекције и стабилан тренд обољења сличних грипу.
На основу потврде Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе “Торлака”, у претходној недељи, у циркулацији су риносинцицијални вирус и адено вируси.

Како из Батута подсећају, инфекције риновирусима, респираторним синцицијалним вирусом, аденовирусима и параинфлуенца вирусима могу изазвати обољења слична грипу, са сличним симптомима.

У Европи проценат пацијената са симптомима обољења сличних грипу и акутних респираторних инфекција који су били позитивни на вирус грипа порастао је на 14 одсто, за један одсто више у поређењу са прошлом недељом.

Како додају, ово је трећа недеља за редом у којој се проценат позитивности одржава изнад епидемијског прага од 10 одсто.

Немачка, Казахстан,Киргистан, Малта, Португал, Румунија, Русија, Турска и Велика Британија пријавиле су широку распрострањеност активности грипа и/или најмање средњи интензитет.
Француска, Немачка, Шпанија, Израел, Италија, Киргистан, Казахстан, Луксембург, Молдавија, Португал и Узбекистан пријавиле су сезонску активност изнад 10 одсто.

Вируси грипа типа А и Б потврђени су у оквиру свих система надзора, са доминацијом подтипа АХ3.

Popularne evropske destinacije za doček Nove godine

Преузмите андроид апликацију.