Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Потребне смернице пољопривредницима за конкурисање за ИПАРД

Расписан је шести јавни позив за ИПАРД подстицаје за инвестиције у куповини нове механизације и опреме, као и изградњу објеката. Пољопривредницима је овим конкурсом на располагање стављено 6 и по милијарди динара, што је безмало три пута више него до сада.
Фото: Pixabay/FelixMittermeier

Конкурсом су обухваћени сектори меса, млека, воћа и поврћа, одређених врста житарица, индустријског биља, грожђа и јаја. Новац из ИПАРД фонда је намењен произвођачима који су спремни да значајније инвестирају, рекла је за РНС директорица Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић.

„Највећи позив до сада, 6.6 милијарди динара. Пољопривредници могу да подносе захтеве за физичку имовину, за све оно што повећава вредност њиховог газдинства, објекте, затим против-градне мреже, засаде, хладњаче, за људе који се баве производњом воћа за сопствене потребе, механизацију, прикључне машине, за чување житарица, ако су у питању сточари, све оно што ће им поспешити производњу.

Максимални износ за који се може конкуристи је 700 хиљада евра односно 60 одсто повраћај (60 одсто ако су млади пољопривредници до 40 година) , када је у питању сектор меса, до милион евра.

Када је у питању јагодичасто воће, услов за величину газдинства је 2 хектара па навише, остало воће, од 5 до 100 хектара (укључујући гринфилд инвестиције) и за почетну фазу производње.

Код конкурисања, пољопривредници углавном користе услуге специјализованих агенција попут Smart IPARD. Тренутно највише заинтересованих пољопривредника имају за подизања и опремање воћњака, највише боровница и лешника.

Директорка Агенције Слађана Глушчевић охрабрује пољопривреднике да учествују на ИПАРД позивима.

„Без обзира на обимну документацију ништа није неизводљиво. Широк је спектар прихватљивих инвестиција на овом позиву а сада је то изградња фарми, изградња пластеника, опремање воћњака, набављање система за наводњавање, све опреме, машине итд“.

Њен савет је да пољопривредници крену на време да припремају потребну документацију, посебно ако је у питању комплексан пројекат као што је изградња објеката како би до 10. септембра стигли да припреме апликације.

Кад је реч о механизацији и набавци опреме, битно је да на време припреме понуде. Све врсте роба и услуга које премашују 10 хиљада ерва подразумевају 3 понуде односно тендере по процедурама ИПАРД-а.

По добијању решења о одобрењу пројекта, пољопривредници би требало да добију 50 одсто износа подршке на своје наменске рачуне а остатак по завршетку инвестиције, што је позитивна новина у односу на претходне године.

Сва потребна објашњења пољопривредници могу наћи на сајту Управе за аграрна плаћања.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.