Почетна > Србија
Србија

Потписан Споразум о признавању пензија са Аустралијом

Споразумом о социјалној сигурности, држављанима Србије у Аустралији биће омогућено да лакше остваре своја права из социјалног осигурања. Да та права користе и на територији Србије, рекао је јуче министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. После потписивања Споразума о социјалној сигурности са амбасадором Аустралије Данијелом Емеријем.
селаковић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Напомињући да у Аустралији живи и ради између 150.000 и 200.000 српских држављана. Што је био основ за закључење споразума између две земље, Селаковић је нагласио да ће остваривање права из социјалног осигурања држављанима Србије сада бити много лакше, преноси Танјуг.

Споразумом се регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, избегавање двоструког осигурања за привремено упућена лица. Као и потпунија заштита осигураника и корисника права.

„У складу са принципом изједначености територија, права из социјалног осигурања стечена на основу правних прописа једне државе, могу се користити и ван њене територије. Трансфер у државу настањења, односно пребивалишта, врши се без умањења висине давања”, нагласио је Селаковић.

Објаснио је да то значи да уколико се српски држављанин, који је стекао право на пензију у Аустралији, врати у Србију, Аустралија ће му и даље исплаћивати пензију, без умањења висине давања.

Навео је да је један од најзначајнијих принципа овог споразума, принцип сабирања стажа осигурања.

„Уколико навршени стаж осигурања на територији једне државе уговорнице није довољан за остваривање права на пензију. Та држава узеће у обзир и стаж осигурања навршен у другој држави уговорници”, указао је министар.

Додао је да ће се у том случају висина пензија одређивати сразмерно дужини стажа осигурања у свакој држави.

Подсетио је да Србија примењује споразуме о социјалној сигурности са 32 државе. Да се у предстојећем периоду очекује почетак примене споразума са Тунисом и Азербејџаном, као и иновираног споразума са Француском.

Mali: Prihod od evroobveznica uložićemo u infrastrukturu

 

Преузмите андроид апликацију.