Суво воће посебно је популарно у нашем народу да се конзумира током божићних празника, али постоји много разлога зашто би их требало конзумирати током читаве године.
Суве смокве имају значајну нутритивну вредност. Не садрже масти, јако мало садрже натријум, али су зато богате влакнима, која су избалансирана са количином шећера и угљених хидрата.
Управо због својих нутритивних својстава саветује се конзумација потопљених сувих смокава ујутру.
Изузетно су богате минералима као што су манган, цинк, магнезијум и гвожђе, те су тако врло корисне за репродуктивно здравље. Мноштво влакана и антиоксиданата одржава добру хормонску равнотежу и спречава проблеме у постменопаузи. Жене уколико конзумирају смокве имаће мање изражене симптома ПМС-а.
Иако слатке, суве смокве због присуства калијума добро контролишу ниво шећера у телу. Разне студије су показале да киселина која се налази у смоквама помаже у значајном смањењу нивоа шећера у крви.
Како смокве имају висок садржај влакана, оне обезбеђују добру пересталтику црева, те помажу њихово редовно пражњење.
Антиоксиданти који се налазе у смоквама могу помоћи у уклањању слободних радикала из тела, истовремено контролишући ниво крвног притиска. То може довести до бољег здравља срца, спречавајући зачепљење коронарних артерија. Неколико студија је такође показало да смокве могу смањити ниво триглицерида у телу, што узрокује различите проблеме повезане са срцем.
Ако желите да изгубите који килограм конзумирајте смокве намочене у води. Због велике количине влакана и мало калорија, али воће које ће вам дати довољно енергије, смокве су идеалне уколико сте на дијети.
Међутим, намочене смокве за мршављење су добра опција за исхрану. Можете њима заменити слаткише, али умереност је пре свега.
Преузмите андроид апликацију.