Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Постпорођајна депресија, тешко стање са којим се суочавају мајке

Свака пета мама у Србији – болује од постпорођајне депресије, подаци су Светске здравствене организације.
Фото: Unsplash/Oleg Sergeichik

Јавља се, без обзира на године, статус, образовање, на то да ли је мајци прво или треће дете. Психијатри поручују да је важно то стање разликовати од тзв. „бејби блуза“.

„Бејби блуз“ – не само да добро звучи него би за мајку то било боље стање после порођаја траје неколико недеља и не лечи се психијатријски.

За разлику од постпорођајне депресије која се јавља у првих шест недеља, у најбољем случају траје шест месеци, а ако се одмах не открије и не лечи, траје годинама.

„Ја сам прва три месеца, кад је беба била мала, све то некако подносила, и неспавање и његово плакање нормално јер имам старије дете од седам и по година и мислила сам да је све то нормално, међутим, три месеца видела сам да нисам ја.

Будила сам се уплакана, нисам могла да контролишем емоције, била сам потпуно раздражљива и у то време и отац ми се борио са раком и мислим да је то био окидач, где ја више нисам могла да издржим.

Обратила сам се прво пријатељици која је психолог, она ме упутила психијатру“, каже Милица Марковић, правница и мајка двоје деце.

Фото: Unsplash/Isaac Quesada

„Нико, верујте, не размишља о томе, кад беба дође кући и кад родитељи остану сами са својом бебом.

Јер мама има ту порођајну рану, па не може лепо да седи, па тегобе са дојкама, па има ли довољно млека и повреде на брадавицама које су веома честе и то све делује на маму као један страшан стрес у коме не може да се снађе“, каже бабица патронажна сестра Милева Арбутина.

„Мислим да је веома важно присуство патронажне сестре која се заиста труди да вам буде и подршка и пријатељ, не само да вас научи основним техничким стварима, како се беба пресвлачи, купа, него да вас увери да ви то можете и да заиста радите добар посао

. У мом случају, то је био кључ доброг осећаја“, објашњава Ивана Вукмировић, преводилац и мајка двоје деце.

Које промене у понашању дају сигнал да нешто није у реду?

„Промене у функционисању једне жене у смислу нерасположења, несанице, дисфункционалности, страхова, плачљивости, па затим неких тежих мисли – суицидних или страха жене да може угрозити сопствено дете што додатно продубљује и један осећај кривице који додатно продубљује депресију“, каже психијатар др Јелена Поповић.

Kakvoj osobi poveriti dete na čuvanje: ovo je 5 vrlina idealne dadilje

Преузмите андроид апликацију.