Почетна > Свет
Свет

Поштовање мера зависи од окружења

Шта мотивише људе да током пандемије чешће носе маске, ређе напуштају дом и држе дистанцу? Колико понашање појединаца зависи од сопствених процена, а колико од понашања других у окружењу?
Фото: pixabay/Surprising_Shots

Студија објављена у стручном часопису „ПЛОС ОНЕ“ аутора Бернарда Китела, Фабијана Калајтнера и Давида Шистела са Института за економску социологију у Бечу показује између осталог да су људи склони томе да не поштују правила, уколико други у њиховом социјалном окружењу исто то раде, чак иако су свесни тога да такво понашање може да представља већи ризик по њихово здравље.

Истраживачи су анализирали понашање 2030 испитаника у периоду од априла 2020. до априла 2021. године пре него што је имунизација у Аустрији била опште доступна.

Резултати истраживања су показали да спремност појединаца да се придржавају превентивних мера као што су ношење маски, држање дистанце и смањено кретање зависи пре свега од два фактора: личне процене здравственог ризика и социјалних норми.

Уколико је процена здравственог ризика висока, више смо склони поштовању превентивних мера. Међутим уколико се људи у окружењу често придржавају мера, њих ће се придржавати и особе које не процењују да постоји висок здравствени ризик. Обрнуто важи исто, ако се мали број људи придржава мера, особе које процењују да постоји лични здравствени ризик, биће склоне непоштовању мера услед друштвеног притиска.

„Од кључне је важности да се политички јасно саопште жељени правци деловања“, изјавио је Бернард Кител, руководилац студије.

Значај заштите је сам по себи очигледан за особе које Цовид-19 повезују са високим здравственим ризиком. Заштита других, пре свега непознатих људи у анонимном често јавном контексту захтева појашњење. Особе које поступају другачије у односу на друштвене норме су у јавности више присутне и због тога је њихов удео у популацији често прецењен.

Бернард Кител као кључ успеха види пружање политичке подршке онима који поштују мере против Цовид-19: „Појединац не може доминирати у окружењу у којем се људи не придржавају мера, већ на тај начин самог себе маргинализује. Мора постојати законска обавеза за поштовање мера на коју се можемо позвати. Пребацивање одговорности за превенцију на приватни план, што је била стратегија савезне владе у лето 2021. године, значајно је допринело томе да је у јесен мали број људи поштовао мере, а последице су нам познате.“

Novi veliki talas omikrona preti Velikoj Britaniji

 

Преузмите андроид апликацију.