Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Постоји ли рецепт за смањење и контролу стреса?

Од стреса не можемо побећи, почев од јутра, када укључимо телевизор, радио, проверимо пошту, видимо или доживимо нешто на путу до посла, тада нам срце закуца јаче или ради брже.
Фото: Pexels/energepiccom

Многи људи су научили да се носе и живе са сталним стресом, али да ли је то заиста опција? Хронични стрес је много већи здравствени проблем него што многи могу да претпоставе.

Недавна истраживања објављена у научном часопису Биологицал Ревиеwс указују да емоционални и радни притисак могу да доведу до деменције или Алцхајмерове болести.

Хронични стрес је повезан са низом физичких и менталних стања, укључујући депресију, болести срца и дијабетес.

Извесно је да је томе допринела и пандемија коронавируса. Скоро половина Американаца мисли да се никада неће опоравити од стреса који су осећали због пандемије.

Како превазићи стрес?

Ново истраживање о мозгу рађено у Институту за људске когнитивне науке „Макс Планк“ нуди нову стратегију за смањење хроничног стреса за око 25 одсто после шест месеци.

Када смиримо ум, смириће се и тело

Аутори студије наводе да ментални тренинг који је заснован на медитацији може много да помогне у смањењу дуготрајног хроничног стреса. Није први пут да је медитација препоручена као одличан начин за опуштање.

Умирити ум је изузетно тешко. Препорука је да се мисли блокирају на неколико тренутака.
Истраживачки тим закључује да редовна медитација смањује нивое хормона стреса кортизола.

После шест месеци, испитаници су приметили да се количина кортизола у коси смањила за око 25 одсто.

Самоконтрола и плацебо ефекат

„Ако вас питају да ли сте под стресом после тренинга за смањење стреса, може настати плацебо ефекат. У истраживању свесности, ми све више користимо физиолошке методе за прецизније мерење ефекта смањења стреса“, објаснила је ауторка студије Лара Пулман.

Стрес и његов утицај на косу

Кортизол је један од главних хормона које тело ослобађа када смо под стресом, који нам помаже да одржимо енергију и будност.

Међутим, када стрес постане сталан и хроничан, сав тај кортизол који се пумпа кроз тело на крају се и акумулира у коси. Најједноставније речено, што се више кортизола налази у коси, то је више хроничног стреса у нашем животу.

Дугорочна стратегија за отклањање стреса је медитација, која захтева озбиљну посвећеност.

Iznenađujući razlog zašto bebi ne bi trebalo da date vodu

Преузмите андроид апликацију.