Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Постоје три фазе раста код деце: Уколико примете проблем, коме би требало родитељи да се обрате?

Старо је правило да свако дете за годину дана треба да прерасте панталоне и ципеле.
Фото: Pexels/Dominika Roseclay

Али ако погледате децу у истом разреду увек има бар двоје или троје који су за главу виши од осталих или су знатно нижи. Та деца, за годину или две порасту тек један центиметар.

Родитељи често не препознају тај успорен раст као проблем. Др Вера Здравковић са Дечје клинике у Тиршовој објаснила је да свако дете има свој темпо раста и да на редовним педијатријским и систематским прегледима може да се примети уколико постоји проблем.

Начелник ендокринологије на Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“ проф. др Вера Здравковић рекла је да педијатри треба да препознају да ли деца имају проблем са растом.

„Ми имамо систематске прегледе на којима се деца мере једном годишње. Када се деца измере, њихова висина се уписује у карту раста, која је сада електронска и налази се у информационом здравственом систему, тако да сваки педијатар може да упореди брзину раста тог детета у односу на годину дана, како је дете до тада расло, чак и да упореди са родитељском висином“, навела је професорка Здравковић.

Истакла је да захваљујући редовним систематским прегледима постоји могућност да се деца адекватно измере и да се уочи уколико проблем постоји.

Професорка је објаснила и због чега није лоше и да у кућним условима родитељи сами мере висину деце.

Фото: Pexels/Tuấn Kiệt

„Нама је битно да упореде две висине у размаку од минимум шест месеци, а можда најбоље годину дана. Ако примете да постоји неко значајно изостајање, а ако случајно то педијатар није приметио или из неког разлога нису били код педијатра, треба да скрену педијатру пажњу“, навела је професорка.

У детињству постоје три фазе раста

Објаснила је да у детињству постоје три различите фазе раста које су укључене у карте раста и да свако дете има свој индивидуални темпо.

„Постоје различити чиниоци који утичу на раст у детињству, тако да и различити хормони утичу на брзину раста, и зато она зависи од узраста детета“.

„И родитељска висина је такође врло значајан фактор, добра ухрањеност детета, и то је оно што често кажемо да раст детета у ствари показује да је то дете здраво, да расте у лепој емоционалној средини окружено љубављу. То је и први показатељ да постоји здравствени проблем“, навела је Вера Здравковић.

Истакла је да су узроци ниског раста многобројни, али да су хормонски узроци најређи.

„Зато је прва особа коју родитељи који имају сумњу треба да виде – педијатар, који ће да искључи друге органске узроке ниског раста, као што су неке хроничне болести, урођене срчане мане, инсуфицијенција бубрега, било која хронична болест која може да успори раст“, објаснила је професорка и додала да је и исхрана значајан фактор.

Поручила је да је најбоље да родитељи, уколико постоји сумња, одведу дете код дечјег ендокринолога који ће обавити све потребне анализе, а да су резултати који се постижу хормонском терапијом, код деце којој је потребна, фантастични и да деца достигну своју висину.

„Zabavljanje“ male dece telefonom može ostaviti ozbiljne posledice

Преузмите андроид апликацију.