Почетна > Србија
Србија

Поштанске марке у част 140 година дипломатских односа Србије и Јапана

Поводом великог дипломатског јубилеја – 140 година дипломатских односа Србије и Јапана, данас је у Министарству спољних послова отворена изложба о најважнијим догађајима у билатералним односима двеју земаља у периоду од Другог светског рата до данас.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Изложбу са вредним сведочанства и архивском грађом из документације дипломатског архива Министарства и Архива Југославије, отворио је министар Никола Селаковић, који је амбасадору Јапана у Београду Такахику Кацумати, уручио и специјално поклон издање пригодних поштанских марака Поште Србије „140. годишњица пријатељства Србије и Јапана“.

В.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић говорио је о филателистичком издању Поште Србије објављеном у част јубилеја, истичући да су одабрани мотиви који указују на сами почетак билатералних, партнерских и пријатељских односа, а који су, додаје се, скоро век и по обележени великим међусобним поштовањем и уважавањем, симпатијама и солидарношћу.

„Придружујемо се обележавању јубилеја дипломатских односа Србије и Јапана пригодном филателистичком едицијом Поште Србије, славећи стални успон наших односа и свеобухватан напредак Србије и Јапана на плану политичког дијалога, у економији и привреди, али и у областима културе и уметности, где обе стране исказују јаку жељу и интерес за међусобно упознавање културног и историјског наслеђа и традиције. Издање смо приредили са жељом да трајно сачувамо успомену на овај јубилеј, као и у част нових перспектива за даљи развој сарадње“, рекао је Ђорђевић, наводи се у саопштењу Поште Србије.

По проглашењу Србије за краљевину 6. марта 1882. године, први краљ Србије после ере Немањића, Милан Обреновић, упутио је поруке владарима многих држава света обавештавајући их о обнављању српске државности.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Таква порука упућена је и у царски Токио, одакле је стигао одговор јапанског цара Меиђија.

Размена порука представља почетак званичних односа двеју држава, а мотиви на марки су портрети краља Милана И Обреновића и јапанског цара Меиђија, док су детаљи њихових писама у позадини.

Мотиви на коверти су детаљи дипломатске преписке Милана Обреновића и цара Меиђија 1882. године.

Уметничка обрада издања дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије, додаје се у саопштењу.

Srbija će u saradnji sa UN ostvariti konkretne rezultate

Преузмите андроид апликацију.