Почетна > Бизнис
Бизнис

Поштанска штедионица и МТС банка обједињене од данас

Банка Поштанска штедионица и МТС банка од данас послују као једна банка, саопштено је из НБС.

Како се наводи, припајање је обављено уз сагласност Народне банке Србије с обзиром на то да је оцењено да су испуњени сви прописани услови, односно да је ово припајање економски оправдано и да ће имати позитиван утицај на стање на финансијском тржишту у Србији.

Фото: Unsplash/Stephen_Phillips

„Регистрација ове статусне промене код Агенције за привредне регистре извршена је данас, чиме Банка Поштанска штедионица постаје правни следбеник свих права и обавеза МТС банке, која је обрисана из регистра привредних друштава код ове агенције“ наводи се у саопштењу НБС.

Република Србија је директни и индиректни оснивач са 100 одсто учешћа у обе банке.

„Припајање ће имати и позитивне ефекте у виду повећања броја клијената путем понуде производа и услуга обе банке кроз обједињену мрежу која ће покривати Србију, као и развоја и примене информационих технологија неопходних за развој нових производа и услуга. Такође, досадашњим клијентима обе банке биће на располагању сви производи и услуге, које су до сада нудиле обе банке“ наводи НБС.

А, шта ће бити са рачунима грађана у ове две банке? Одговор је да значајнијих промена за клијенте неће бити.

И теоретски и практично, банка купује сва права и обавезе. Дакле, када једна банка преузме другу или када се припоје, преузимају се и сва права која има та банка, али и све њене обавезе. Уговори који су потписани до тог тренутка, не трпе никакве измене. У преводу, камате и на кредите и на штедњу остају исте, као и сва права и обавезе које сте претходно потписали.